protesti u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER - JESSICA CHASTAIN/TWITTER
30/01/2023 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plesom podržali proteste u Iranu: Par osuđen na 21 godinu zatvora

Osim zatvorske kazne, njima je zabranjeno dvije godine da koriste sajber prostor

Iranski blogeri, mladi par Astijaž Hagigi (21) i Amir Mohamed Ahmadi (22) osuđeni su na po 10,5 godina zatvora jer su plesali na trgu Azadi u Teheranu u znak podrške demonstrantima.

Kako prenosi indijski portal „First post“, njih dvoje su navodno uhapšeni 10. novembra prošle godine. Osim zatvorske kazne, njima je zabranjeno dvije godine da koriste sajber prostor.

Njima se na teret stavlja „ohrabrivanje korupcije i javno prostituisanje“. Hagigi i njen vjerenik su takođe osuđeni da su se „udružili sa namjerom da ugroze nacionalnu bezbjednost i da su promovisali spornu propagandu“.

Demonstracije u Iranu su izbile nakon smrti mlade Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini (22), koja je preminula u policijskom pritvoru pod nerazjašnjenim okolnostima nakon što ju je iranska verska policija uhapsila zbog nepropšisnog nošenja hidžaba.

Njena porodica tvrdi da je Amini preminula zbog policijskog zlostavljanja, dok iranske vlasti to negiraju.

Zbog smrti Amini izbili su masovni protesti širom Irana u kojima je poginuo veliki broj ljudi u sukobima sa bezbjednosnim snagama. Zbog podrške protestima i sukobljavanja sa snagama bezbjednosti mnogi demonstranti su osuđeni na stroge zatvorske kazne, a neki i na smrtne kazne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 02:12