/ Mreža X
08/02/2024 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela vanredna sjednica SB UN o situaciji na Kosovu; Vučić: Položaj Srba loš nakon lokalnih izbora

Sjednica je zakazana na zahtjev Srbije koja je to zatražila u ponedjeljak zbog situacije na Kosovu i Metohiji, a u zahtjevu se ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244

U Njujorku je večeras počela vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji na kojoj Srbiju predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić.

Sjednica je zakazana na zahtjev Srbije koja je to zatražila u ponedjeljak zbog situacije na Kosovu i Metohiji, a u zahtjevu se ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti.

U zahtjevu, predatom misiji Gvajane koja trenutno predsjedava Savjetom bezbjednosti, navedeno je da je on u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Savjeta bezbjednosti UN.

Aleksandar Vučić rekao je da se položaj srpskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini drastično pogoršao nakon lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

– Nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama zbog pojačane represije i političkog pritiska na zahtjeve svojih birača napustili privremene institucije, uslijedili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod. Priština je suprotno volji Srba raspisala i održala izbore u ove četiri opštine. Srbi su ove izbore bojkotovali. Više od 97 odsto stanovnika sjevera Kosova i Metohije čine Srbi, pa je tako na ove nazovi izbore tada izašlo svega 0,029 odsto od ukupnog broja Srba i tek nešto više od 3 odsto ukupno upisanih birača. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, a nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposjeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije, odnosno pripadnika veoma dobro naoružanih albanskih oružanih formacija. Uslijedilo je uklanjanje simbola Srbije i isticanje obilježja takozvanog Kosova. Srbima, koji su do tada radili u lokalnim samoupravama, zabranjeno je da pristupe svojim radnim mjestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodljikavom žicom. Ovakva situacija dovela je do mirnih protesta Srba, na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su 29. maja ranili više od 50 Srba – kazao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:29