/ - Printscreen
11/08/2023 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje zbog smrti 65 djece povezanih sa sirupom za kašalj

Optužbe uključuju utaju poreza, prodaju nezadovoljavajućih ili krivotvorenih ljekova, zlopotrebu položaja, falsifikovanje i podmićivanje

Uzbekistan je u petak počeo suđenje zbog smrti 65 djece, koje su se dogodile prošle godine, povezanih s kontaminiranim sirupom za kašalj, čime je po prvi put objavljen znatno veći broj stradalih nego ranije.

Srednjoazijska zemlja ranije je izvijestila o 20 smrti povezanih s ljekovima koje proizvodi indijska farmaceutska kompanija Marion Biotech.

Među 21 optuženom osobom, od kojih su sve državljani Uzbekistana, našli su se bivši visoki zvaničnici koji su bili zaduženi za licenciranje uvezenih ljekova, kao i direktori privatne kompanije koja ih je uvozila i distribuirala, navodi se u saopštenju uzbekistanskog vrhovnog suda.

Optužbe protiv njih uključuju utaju poreza, prodaju nezadovoljavajućih ili krivotvorenih ljekova, zlopotrebu položaja, falsifikovanje i podmićivanje.

Indijski regulator je oduzeo licencu za proizvodnju kompaniji Marion Biotech, koja je sirupe izvozila u Uzbekistan, a uhapsio je neke njene radnike.

Pravni predstavnici Marion Biotecha su u decembru rekli da kompanija žali zbog smrti djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:43