/ - фото: Принтскрин
16/06/2021 u 14:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почео састанак Путина и Бајдена

Бајден и Путин разговарају у вили Ла Гранж у Женеви, о широкој лепези нагомиланих проблема у свијету и о односима двије свјетске силе

Предсједници Сједињених Америчких Држава и Русије Џозеф Бајден и Владимир Путин састали су се у Женеви, и то је њихов први званични сусрет као два предсједника.

У вили Ла Гранж је почео самит Владимира Путина и Џозефа Бајдена у ужем саставу из затворених врата.

Предсједници Русије, САД и Швајцарске заједно су се фотографисали испред улаза у вилу Ла Гранж уочи почетка руско-америчког самита у Женеви, преноси РТС.

Амерички председник Џозеф Бајден стигао је у вилу Ла Гранж, 12 минута после руског предсједника.

Руски предсједник стигао је у вилу Ла Гранж у којој ће се одржати његов самит са Бајденом.

Путина је испред виле дочекао председник Швајцарске Ги Пармелен.

Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Женеву, где ће се ускоро састати са америчким председником Џозефом Бајденом, који је у Женеву стигао јуче.

Џозеф Бајден и Владимир Путин разговарају у вили Ла Гранж у Женеви, на свом првом састанку, о широкој лепези нагомиланих проблема у свијету и о односима двије свјетске силе - билатералним везама, проблемима везаним за стратешку нуклеарну стабилност, наводном руском уплитању у изборе, хаковању и другим питањима, укључујући сарадњу у борби против ковида-19 и регионалне сукобе.

Ово је њихов први званични сусрет као два предсједника. Међутим, питање је да ли ће састанак оправдати епитет историјског, или ће конкретни договори изостати а односи двију земаља остати на ниској комуникацијској фреквенцији јер разговори предсједника долазе у тренутку када су односи Америке и Русије малтене дотакли дно, како тврде обје стране. 

Амерички предсједник који је у Женеву допутовао у уторак по подне, навео је уочи састанка, да има подршку западних партнера. 

Бајдену је ово прва посета Европи откако је постао председник Америке, а прије Самита у Женеви учествовао је на скупу седам најразвијенијих земаља света Г7 и лидера НАТО алијансе у Великој Британији.

Како је најављено, састанак двојице лидера трајати четири до пет сати, са паузама и у различитим форматима, а после тога биће одржане одвојене прес конференције.

Бајден и Путин су се последњи пут састали прије тачно десет година, у марту 2011, и то у Москви. Бајден је тада био потпредсједник САД, а Владимир Путин премијер Русије.  

Песков: Односи САД и Русије лошији и од времена Хладног рата 

Уочи састанка портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да Русија сматра да су одсуство комуникације и тренутно најлошији односи између Москве и Вашингтона, још од времена Совјетског Савеза, озбиљан проблем у тренутку растућих изазова од потенцијалних регионалних сукоба у свијету.

– Чак и током совјетског периода, недостатак контаката, недостатак дијалога, није био тако озбиљан. Сада се овај дефицит поклапа са растућим потенцијалним сукоба широм свијета – рекао је Песков за Тас. 

Како каже, на састанку са америчким предсједником Џозефом Бајденом, руски предсједник Владимир Путин ће истаћи црвене линије које се не могу прећи.

– Без сумње, свака земља јасно одређује своје црвене линије. С тим у вези, предсједник Путин то чини врло јасно – рекао је портпарол Кремља у интервјуу за телевизију Росија-1, пренео је Тас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:54