/ - FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE ABC NEWS
10/01/2022 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почињу преговори САД и Русије у Женеви

Преговори почињу данас у тренутку најнапетијих односа између САД и Русије од завршетка Хладног рата прије три деценије

Сједињене Амеруичке Државе (САД) и Русија данас ће почети преговоре у Женеви о безбједностним гаранцијама које је предложила Москва, у тренутку када су дипломате обје земље јавно песимистичне поводом исхода разговора-

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је изјавио да је сасвим могуће да би се дипломатија могла окончати након једног састанка, а и амерички државни секретар Ентони Блинкен је умањио очекивања од преговора.

- Наравно, нећемо правити никакве уступке под притиском- рекао је Рјабков, који ће предводити руску делегацију у Женеви.

Преговори почињу данас у Женеви прије него што се преселе у Брисел и Беч, у тренутку најнапетијих односа између САД и Русије од завршетка Хладног рата прије три деценије.

- Мислим да нећемо видјети било какав напредак у наредној недјељи- рекао је Блинкен.

На прелиминарном састанку са Рјабковим у недјељу, замјеница америчког државног секретара Венди Шерман истакла је посвећеност Вашингтона суверенитету, територијалном интегритету "и слободи суверених нација да бирају своје савезе", саопштио је Стејт департмент.

Рјабков је рекао новинарима да је његов састанак са Шерман био “комплексан, али послован“. Рјабков је упоредио ситуацију са кубанском ракетном кризом из 1962. године када је свијет био на ивици нуклеарног рата.

- Обје стране ће ставити предлоге на сто, а затим видјети да ли има основа за напредовање- рекао је Блинкен.

Русија је саопштила данас да би се САД и НАТО савез могли суочити са гором безбједносном ситуацијом ако не покажу интересовање за дијалог са Русијом о њеним безбједносним гаранцијама.

Како наводи Ројтерс, најновији преговори долазе у тренутку када постоји бојазан од гомилања руских трупа у близини Украјине, док се, с друге стране, Москва нада да ће извући безбједносне гаранције од Запада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:25