Džo Bajden / - EPA
15/09/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podignuta optužnica protiv Bajdenovog sina

Tužioci optužuju mlađeg Bajdena da je lagao o upotrebi ilegalnih narkotika kada je kupio pištolj u oktobru 2018

Protiv Hantera Bajdena, sina američkog predsjednika Džozefa Bajdena, podignuta je krivična optužnica, nakon neuspješnog dogovora o priznanju krivice.

Optužnica, podnijeta okružnom sudu u Delaveru, Hantera Bajdena tereti po tri tačke za krivična djela povezana sa posjedovanjem oružja. Tužioci optužuju mlađeg Bajdena da je lagao o upotrebi ilegalnih narkotika kada je kupio pištolj u oktobru 2018.

Prema zakonu, Hanteru Bajdenu bi bilo zabranjeno da kupuje oružje zbog zavisnosti od narkotika.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Dejvid Vajs, a uslijedila je nakon što je pred sudom propao dogovor prema kojem je Hanter trebalo da prizna krivicu za dva manja prestupa u vezi sa plaćanjem poreza da bi izbjegao da bude krivično gonjen po optužbi za posjedovanje oružja. Istraga o porezima je u toku.

Ovaj slučaj uticaće na predsjedničku kampanju za izbore 2024. u kojoj će Bajdenov rival vjerovatno biti njegov republikanski prethodnik Donald Tramp, protiv kojeg su podignute četiri krivične optužnice, naveo je Glas Amerike.

Vajs je u avgustu imenovan za specijalnog tužioca, nakon što je godinama istraživao poslove Hantera Bajdena kao glavni tužilac u Delaveru, američkoj državi koju je Bajden zastupao u Kongresu.

Vajsa je na položaj tužioca imenovao Tramp. Hanter Bajden godinama je bio meta oštrih napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji ga optužuju za nelegalne poslove, između ostalog povezane sa Ukrajinom i Kinom.

Radio je kao lobista, advokat, investicioni bankar i umjetnik, a javno je govorio o svojim problemima sa zloupotrebom opojnih supstanci. Odbori u Predstavničkom domu američkog Kongresa, koji su pod kontrolom republikanaca, mjesecima vode istrage o poslovima Hantera Bajdena u inostranstvu.

On je prvobitno pristao da se izjasni krivim po optužbama da nije platio više od 100.000 dolara poreza na dohodak 2017. i 2018. godine, međutim, dogovor je propao nakon što je savezni sudija postavio pitanje da li će sporazum zabraniti tužiocima da podignu optužnice po drugim pitanjima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti u utorak je objavio da pokreće istragu o opozivu predsjednika Džozefa Bajdena. Iako su republikanski kongresmeni prikupili svjedočenja da se Džozef Bajden povremeno pridruživao pozivima na kojima su bili Hanterovi poslovni saradnici, još nisu predstavili dokaze da je predsjednik lično imao korist od toga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 09:06