/ - Твитер
26/03/2022 u 07:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Подјеле у ЕУ око ембарга и веће снабдијевање спустили цијене нафте

На лондонском тржишту је цијена барела пала 2,04 долара у односу на претходно затварање, на 116,99 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 1,99 долара нижој цијени, од 110,35 долара

Цијене нафте пале су у петак на међународним тржиштима на 117 долара будући да је стишана забринутост за снабдијевање након дјелимичне обнове испорука нафте из терминала на Црном мору и подјела у ЕУ око ембарга на руску нафту.

На лондонском тржишту је цијена барела пала 2,04 долара у односу на претходно затварање, на 116,99 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 1,99 долара нижој цијени, од 110,35 долара, преноси Хина.

Трговце је ове седмице забринула обустава извоза руске и казахстанске нафте преко терминала ЦПЦ на руској обали Црног мора, који је оштећен у олуји.

Утовар је у петак дјелимично обновљен, према два извора и подацима о отпреми Рефинитив Еикона.

Притисак цијенама биле су и подјеле међу чланицама ЕУ око забране увоза руске нафте. За разлику од Сједињених Америчких Држава (САД) и Велике Британије, који су већ увели ембарго, ЕУ увелико зависи од руске нафте и гаса па је у великој дилеми.

"Европа је највећи појединачни купац руске нафте па ће цијене на свјетским тржиштима то снажније расти што брже буде покушавала смањити увоз из Русије", наводе у биљешци аналитичари Ј.П. Моргана.

Извори у Организацији земаља-извозница нафте (ОПЕК) казали су да званичници групе сматрају да би забрана руске нафте у ЕУ наштетила потрошачима и да су ту бојазан пренијели Бриселу.

Цијене су обуздали и сигнали да би САД и његови савезници могли поново координисано продавати нафту из стратешких резерви како би смирили тржишта.

Глобалне залихе су тренутно на најнижим нивоима од 2014. године, па аналитичари упозоравају да је тржиште и даље осјетљиво на евентуалне шокове у снабдјевању.

Лондонска берза подигла је минималне пологе за терминске уговоре с испорукама у мају 19 одсто. Полози су јамство да трговци могу испунити своје обавезе, а њихово подизање поскупљује трансакције, објашњава Ројтерс.

ОПЕК је одвојено објавио да је барел корпе нафте њених чланица у четвртак коштао 118,72 долара, што значи да је поскупио 1,93 долара у односу на претходни радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:11