Ursula fon der Lajen / - HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREE
10/06/2024 u 15:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Podršku za drugi mandat Fon der Lajen će morati da traži i van tri grupe centra

Ursula fon der Lajen moraće, ako se narednih dana i nedjelja lideri EU slože da je nominuju za drugi mandat na čelu Evropske komisije, da obezbijedi podršku 361 novoizabranog evroposlanika, što uključuje saveze sa drugim partijama u centru, lijevo ili čak, potencijalno, dalje desno u političkom spektru.

Ona je sinoć, po zatvaranju birališta širom EU, rekla da će prvo tražiti podršku socijalista i liberala, koji su je podržali i za prvi mandat.

Međutim, navodi se u analizi briselskog Politika objavljenoj danas, Fon der Lajen će vjerovatno morati da posegne i van tih grupa da bi obezbijedila potrebnu podršku.

To bi moglo da znači neke nepouzdane izbore - ako bi tražila podršku Zelenih, time bi vjerovatno odbila neke od svojih konzervativaca iz EPP koji se protive ključnim klimatskim mjerama iz Zelenog dogovora.

Ako izabere da nastavi da se "udvara" grupi tvrde desnice Evropski konzervativci i reformisti predvođenoj Italijankom Đorđom Meloni, Urusla fon der Lajen rizikuje da odbije socijaliste i liberale, navodi se u Politikovoj analizi.

Nakon što je krajnja desnica postigla značajan uspjeh u mnogim članicama EU, uključujući Francusku i Njemačku, posebno osjetljivi na neku vrstu saveza sa tvrdim desničarima biće centar i ljevica političkog spektra.

Na papiru, brojevi idu u prilog Ursuli fon der Lajen - EPP, S&D i Obnovimo zajedno imaju više od 400 mjesta u Evropskom parlamentu, prema posljednjim preliminarnim podacima, a njoj je za izbor potreban 361 glas.

Međutim, neće je podržati svi poslanici iz EPP, uključujući najistaknutije francuske evroposlanike koji je vide kao lojalnu ne svojoj političkoj porodici, već njihovom rivalu, francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

Stručnjaci i partijski zvaničnici računaju da će više od 10 odsto poslanika iz svake od tri grupe centra, uključujući grupu Fon der Lajen EPP, biti ili protiv nje, ili uzdržano, prenio je Politiko.

Meloni: Prerano je davati odgovor u vezi sa drugim mandatom Ursule fon der Lajen

Analitičari očekuju da trgovina počne čim se "slegne prašina" oko izbornih rezultata. Ursula fon der Lajen imaće priliku da već za neki dan iznese svoj slučaj direktno liderima Njemačke, Francuske i Italije na samitu Grupe 7 u Italiji od 13. do 15. juna.

Lideri EU srešće se pak sljedećeg ponedjeljka (17. juna) u Briselu na neformalnom sastanku a slijedi još jedan samit krajem mjeseca (27-28. juna) kako bi se dogovorili o najvišim poslovima u evropskim institucijama, uključujući predsjednike Evropskog parlamenta i Evropskog savjeta.

Sudbinu Fon der Lajen ipak neće odrediti samo broj mjesta u Parlamentu.

Naime, ostaje nejasno koga će 27 nacionalnih lidera iz Evropskog savjeta podržati za funkciju predsjednika Komisije. Iako je najveća grupa u Parlamentu, EPP je u Savjetu predstavljen sa samo 12 lidera i nijedan od njih nije iz tradicionalnih moćnika poput Njemačke, Francuske, Italije ili Španije.

Jedan visoki zvaničnik iz Makronove grupe Obnovimo izašao je sa idejom da Ursulu fon der Lajen zamijeni predsjednica Parlamenta Roberta Mecola, koja je takođe iz grupe EPP.

"Mnogi evroposlanici vode kampanju protiv (Fon der Lajen)", rekao je taj zvaničnik dodajući da se Mecola "svima sviđa".

S druge strane, kandidat socijalista Nikolas Šmit ukazao je na spremnost njegove grupe da radi sa Fon der Lajen na pronalaženju većine.

"Ne postoji mogućnost da mi, socijaldemokrate, sarađujemo sa onima koji žele da rasture, da oslabe ovu Evropu koju smo gradili decenijama", rekao je Šmit koji je u prvom mandatu Ursule fon der Lajen komesar za radna mjesta i socijalna prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jul 2024 23:30