Корона вирус, илустрација / - РТРС
13/05/2022 u 07:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пола ковид пацијената има бар један симптом и двије године након болести

Истраживање које је објавио “The Lancet” обухватило је 1.192 учесника у Кини заражена вирусом САРС-Ков-2 током прве фазе пандемије од 7. јануара до 29. маја 2020. Пратили су их прво шест мјесеци, па годину дана, па двије године

Иако су се многи опоравили од Ковида 19 и вратили се нормалном животу, ново истраживање показује да око половина пацијената која је била хоспитализована, и након двије године осјећа бар један симптом болести.

И док им се физичко и психичко стање побољшало с временом, хоспитализовани ковид пацијенти, ипак, су слабијег здравља и имају лошији квалитет живота у односу на општу популацију.

То се посебно односи на пацијенте који пате од продуженог ковида који и након двије године осјећају бар један симптом – умор, краткоћу даха или потешкоће са спавањем.

Истраживање које је објавио “The Lancet” обухватило је 1.192 учесника у Кини заражена вирусом САРС-Ков-2 током прве фазе пандемије од 7. јануара до 29. маја 2020. Пратили су их прво шест мјесеци, па годину дана, па двије године, преноси Н1.

Резултати су показали да се пацијентима побољшало физичко и ментално стање независно од тежине болести, али 55 одсто испитаника пријавило је да осјећа бар један симптом након прележаног ковида и двије године након заразе, а 68 одсто их је рекло да је симптом или симптоме осјећало још шест мјесеци.

“Независно од тога колико их је тешко погодила болест, ковид пацијенти осјетили су дугорочно позитивне здравствене промјене и већина се у ове двије године вратила на посао. Али, висок је проценат оних који су осјећали симптоме, а ковид пацијенти уопштено имају слабије здравље од опште популације”, пише у студији.

Резултати истраживања указују да је потребно даље истражити патогенезу продуженог ковида и развити адекватан одговор.

Истраживање повезано са менталним здрављем особа које пате од продуженог ковида показује да 13 одсто таквих пацијената дуго осјећа симптоме тјескобе, а њих 11 одсто симптоме депресије, преноси Тајмс оф Индиа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:25