/ - SHUTTERSTOCK
30/03/2024 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policija pretresla dom predsjednice Perua

Predsjednica Perua Dina Boluarte nazvala je današnje pretresanje njenog doma "arbitrarnim i nepravednim" i osudila "uznemiravanje tužilaštva" povodom istrage o ilegalnom bogaćenju koja se odnosi na luksuzne satove za koje se sumnja da nije prijavila kao svoju imovinu.

- Jutrošnja mjera je arbitrarna, nesrazmjerna i nepravedna - rekla je predsjednica Boluarte u obraćanju naciji.

Dom predsjednice Boluarte pretresen je sinoć u okviru istrage o nezakonitom bogaćenju, jer je osumnjičena da nije prijavila kolekciju luksuznih satova. Prema policijskom dokumentu, u čiji je uvid imala agencija Frans pres, mobilisano je oko 40 policajaca i sudija za prekršaj „u cilju pretresa kuće i zapljene satova marke ’roleks’“.

Policajci su upali u njen dom nešto poslije ponoći.

Slike koje je emitovala lokalna televizija pokazale su kako istražitelji okružuju dom predsjednice u predgrađu Lime, ​​dok je policija blokirala saobraćaj.

Policijska intervencija se dogodila na zahtjev javnog tužioca.

U slučaju krivičnog gonjenja, peruanska predsjednica ne može, prema Ustavu, biti izvedena na suđenje prije jula 2026. godine, kada joj prestaje mandat.

Skandal sa "roleks" satovima izbio je pošto su lokalni mediji polovinom marta prenijeli seriju fotografija na kojima se vidi kako Dina Boluarte nosi razne modele luksuznih satova, dok je bila članica vlade 2021. i 2022. godine.

Ona je potom rekla da posjeduje samo jedan sat, koji je kupila od sopstvenog novca.

Predsjednica, koja ima 61 godinu, već je predmet istrage za „genocid, teško ubistvo i teške povrede“ poslije smrti više od 50 ljudi tokom dva mjeseca društvenih nemira koji su pratili njen dolazak na čelo države.

Dina Boluarte je postala predsjednica poslije smjene i hapšenja ljevičarskog šefa države Pedra Kastilja, čija je bila potpredsjednica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:41