Iran, Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/07/2023 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policija u Iranu pooštrila kontrolu poštovanja kodeksa oblačenja žena

Predlog zakona predviđa kazne, posebno novčane, protiv svake žene koja skida veo na javnom mjestu ili na internetu

Iranska policija saopštila je da je obnovila patrole kako bi kaznila žene koje na javnim mjestima ne nose hidžab, a ta pojačana kontrola dolazi deset mjeseci od smrti Mahse Amini, uhapšene zbog nepoštavanja strogog kodeska oblačenja.

- Policija će od danas, uz patrole automobilima i pješice, upozoravati i kažnjavati ljude koji se, nažalost, ne pridržavaju naređenja i ne poštuju pravila oblačenja, navodi se u saopštenju policije, prenosi N1.

Poslednjih dana na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i video snimci, čiju autentičnost AFP nije mogao nezavisno da provjeri, na kojima se vide policajke u čadorima kako opominju i hapse žene koje ne nose muslimanski veo.

Reformski orijentisani dnevnik Šarg prenio je danas da su četiri žene nedavno osuđene na pohađanje kursa psihologije, čišćenje bolnice i dvogodišnju zabranu vožnje zbog neprikladnog oblačenja.

Smrt Mahse Amini 16. septembra 2022. godine izazvala je veliki protestni pokret sa skupovima u nekoliko gradova u oktobru i novembru.

Nekoliko stotina ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbjednosti, ubijeno je, a hiljade uhapšeno. Sedam muškaraca je pogubljeno zbog učešća u tom pokretu.

Zbog toga je nekoliko mjeseci sa ulica nestala policija morala zadužena za kontrolu poštovanja kodeksa oblačenja žena. U periodu demonstracija žene su sve više počele da izlaze na ulice bez vela.

Iranske vlasti su od početka godine preduzele niz inicijativa, od zatvaranja preduzeća, posebno restorana, do postavljanja kamera na ulicama kako bi se ušlo u trag onima koji prkose zabrani.

Istovremeno, pravosuđe i vlada su u maju predložili zakon pod nazivom „Podrška kulturi hidžaba“ u cilju „zaštite društva“ i „jačanja vrijednosti porodičnog života“.

Predlog zakona predviđa kazne, posebno novčane, protiv svake žene koja skida veo na javnom mjestu ili na internetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:22