Протести против ковид пропусница широм Италије / - Лука Донадели/Твитер
18/10/2021 u 22:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција у Трсту сузавцем и воденим топовима разбила протест против ковид пропусница

Антиваксерски покрет jачи jе у том граду него у другим дјеловима Италиjе

Италиjанска полициjа jе употребила водене топове и сузавац како би растјерала демонстранте против обавезних ковид пропусница коjи су покушали да блокираjу приступ луци, преноси Н1.

Град на сјевероистоку земље жариште jе италиjанских протеста због увођења нових правила прошлог петка, од када сви радници мораjу да имати потврду о вакцинациjи, негативни тест на коронавирус или потврду да су се недавно опоравили од инфекциjе.

Полициjа под пуном опремом jе дјеловала након што jе неколико стотина лучких радника онемогућило приступ jедном од главних улаза у италиjанску наjвећу трговачку луку.

Гомила jе потиснута уз помоћ водених топова, након чега jе употријебљен и сузавац. Многи су кренули према главном градском тргу како би наставили протест испред владиних канцелариjа.

– Напали су нас. Jа сам без текста. Никада то не бих очекивао. Остаћемо овде да сједимо. Ми смо мирни. Нећемо се предати – рекао jе Стефано Пуцер, портпарол лучких демонстраната.

Влада каже да су обавезне потврде потребне како би се заштитили радници и подстакли други на вакцинациjу. По правилу, коjе jе на снази до краjа године, радници ће бити суспендовани без плате и суочени с казном до 1.500 евра, ако покушаjу да раде без потврде.

Већина Италиjана подржава ту одлуку, показуjу истраживања jавног мњења, али гласна мањина каже да она крши радна права, пише Роjтерс.

Око 15 одсто радника у приватном сектору и осам посто у jавном нема тзв. „зелену пропусницу”, по документу у коjи jе увид прошле седмице имала та новинска агенциjа.

Међутим, Пуцер тврди да око 40 одсто тршћанских лучких радника ниjе вакцинисано.

Антиваксерски покрет jачи jе у том граду него у другим дјеловима Италиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:28