Кабул   / - ФБ
20/08/2021 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Полицијски час у Кабулу, "лов" на сараднике НАТО-а и бивше власти

Припадници талибана појачали су потрагу за особама које су радиле за НАТО или претходну авганистанску владу, упозориле су Уједињене нације у објављеном документу.

Из Авганистана је до сада евакуисано 18.000 дипломата и цивила, саопштио је НАТО. Док траје евакуација Кабулом одјекују пуцњи. Припадници талибана појачали су потрагу за особама које су радиле за НАТО или претходну авганистанску владу, упозориле су Уједињене нације у објављеном документу. Каже се да је велики број таквих појединаца, а да наоружани Талибани иду од куће до куће како би нашли те људе и пријете члановима њихових породица.

Агенција Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) саопштила је да већина Авганистанаца не може да напусти своје домове у земљи и да они који могу бити у опасности "немају јасан планјза излаз".

Портпаролка УНХЦР-а Шабија Манту поновила је позив сусједним земљама да држе границе отвореним како би се омогућило људима да затраже азил због онога што је она назвалај"еволуирајућом кризом".

- УНХЦР је и даље забринут због ризика по људска права кршења људских права цивила у овом еволуирајућем контексту, укључујући жене и дјевојке - рекла је Мантуова на брифингу за новинаре у Женеви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:11