Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
04/06/2022 u 09:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Политико: Макрон гради паневропски политички савез

Макронов савез и посланици АЛДЕ у Европском парламенту већ формирају своју посланичку групу под називом „Renew Europe“, али би усвајање Макроновог предлога довео до стварања кровне странке на цијелом континенту, наводи Политико

Партија француског предсједника Емануела Макрона предложила је стварање новог паневропског центристичког савеза, објавио је лист Политико, позивајући се на изворе из Макронове странке.

Иницијатива би комбиновала Макронов Ренесансни савез и друге странке са Алијансом либерала и демократа за Европу (АЛДЕ), која тренутно одржава конгрес у Даблину, наводи Политико.

Уколико се настави тим путем, био би повећан Макронов утицај у европској политици, а нестао би АЛДЕ, који је основан прије више од 40 година, преноси Н1.

Макронов савез и посланици АЛДЕ у Европском парламенту већ формирају своју посланичку групу под називом „Renew Europe“, али би усвајање Макроновог предлога довео до стварања кровне странке на цијелом континенту, наводи Политико.

Предлог је уврштен у писмо које су потписали вођа групе "Ренеw Еуропе" у Европском парламенту и блиски Макронов савезник Стефан Сижони, као и бугарски премијер Кирил Петков и нови словеначки премијер Роберт Голоб, рекли су званичници.

Писмо је упућено ко-лидерима АЛДЕ Тиму Дулију и Илану Кјучуку.

- Нови савез би требало да пружи шири оквир од АЛДЕ - рекао је званичник "Renew Europe".

- АЛДЕ је либералан у својој сржи и желимо да градимо на том наслеђу, али можемо учинити нешто шире", рекао је званичник, захтијевајући да остане анониман јер је реч о политички осјетљивом предлогу - наводи Политико.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:46