Нови ПВО систем  / - Министарство одбране Русије
30/11/2022 u 12:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska će prihvatiti PVO sisteme ako Njemačka odbije da ih pošalje Ukrajini

Njemačka je odbila predlog da pošalje sisteme Patriot u Ukrajinu s obrazloženjem da je dio PVO NATO

Poljska će prihvatiti njemačku ponudu pomoći da razmjesti na njenoj teritoriji sisteme protvivvazdušne odbrane Patriot, ako Njemačka odbije predlog Varšave da se on pošalje Ukrajini za zapadne oblasti, saopštio je zamjenik ministra odbrane Poljske Vojćeh Skurkjevič.

- Poljske vlasti nedvosmisleno poručuju ako baterije sistema Patriot budu razmještene u Poljskoj tu ponudu ćemo prihvatiti na zadovoljavajući način i otvoreno. Odluka je na Nemačkoj. Takva je bila izjava premijera (Mateuša) Moravjeckog, predsjednika i ministra odbrane - kazao je Skurkjevič poljskom državnom radiju.

Ponudu njemačke ministarke Kristine Lambreht, prije desetak dana, posle pada rakete na pogranično selo Pševodov, koja je, sudeći po dokazima poljske istrage bila ispaljena iz ukrajinske PVO prilikom presretanja ruske rakete, da se pomogne Poljskoj tako što bi poslala jednu bateriju Patriota i borbene avione u tu zemlju, prate od početka kontroverze.

Sama ministarka, prema saznanjima njemačkih medija, nije se konsultovala sa vojnim vazduhoplovstvom, a poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak prvo je predlog sa zadovoljstvom prihvatio, da bi nakon intervjua svog partijskog šefa, lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda ;Jaroslava Kačinjskog, već narednog dana odbio i rekao, kao i Kačinjski, da se sistem Patriot pošalje Ukrajini.

- Naš predlog jeste bio da se Patriot da ukrajinskoj armiji. Nije nam bilo stalo da šaljemo Bundesver u rat sa Rusijom nego da pošaljemo vojnu opremu Ukrajini. Onako kako to rade SAD ili Poljska. Sigurno bi ih ukrajinska strana dobro iskoristila - kazao je Skurkjevič.

Kačinjski, poslednjih mjeseci zbog izbora naredne godine zaoštrava antinjemačku retoriku. On je predlog da se njemački Patrioti koji su dio integrisane PVO NATO-a pošalju u Ukrajini prvo pravdao time da je to samo njemački propagandni potez, a kada je krenula lavina kritika da zbog svoje antinemačke predizborne kampanje ugrožava bezbjednost Poljaka objasnio je da Njemci ne bi reagovali i obarali rusku raketu.

- Ako bi slučajno padala ukrajinska raketa vjerovatnoća je da bi reagovali ali ako bi to bile ruske rakete dosadašnja politika Njemačke ne pruža nikakve osnove za to da će oni (Njemci) odlučiti da pucaju na rusku raketu. Rakete sa ukrajinskim vojnicima na zapadu Ukrajine bi dobro štitle Poljsku i bile bi zaista korišćene - kazao je Kačinjski.

Njemačka je odbila predlog da pošalje sisteme Patriot u Ukrajinu s obrazloženjem da je dio PVO NATO. Njemački kancelar Olaf Šolc i ministarka Lambreht ponovili su, ove sedmice, da ponuda za Poljsku i dalje važi. Predsjednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki suprotno stavu Kačinjskog, izjavili su da bi bilo bolje poslati Ukrajini ali da ako Njemačka ne želi da bi bilo dobro da ih prihvati Poljska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:05