/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
21/09/2021 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољска мора да плаћа 500.000 еура дневно, док не затвори рудник угља

Чешка је поднијела жалбу суду због притужби да рудник представља прекограничну опасност по животну средину и посебно утиче на квалитет зрака и воде

Европски суд правде наложио је Пољској да мора плаћати казну од 500.000 еура дневно све док буде држала рудник угља Turow активним, преноси Avaz.ba.

Чешка Република изнијела је цијели случај пред суд како би присилила Пољску да коначно затвори рудник, јавља Deutsche Welle.

Европски суд правде казнио је Пољску дневним пеналима од 500.000 еура у одлуци донесеној у понедјељак као одговор на одбијање те земље да затвори рудник лигнита Туроw у близини чешке границе.

Чешка је поднијела жалбу суду због притужби да рудник представља прекограничну опасност по животну средину и посебно утиче на квалитет зрака и воде.

У мају је надлежни суд ЕУ наредио Пољској да затвори рудник, што је Пољска одбила учинити. У јуну је службени Праг затражио од суда ЕУ да казни Пољску са 5 милиона еура (5,9 милиона долара) дневно јер није зауставила производњу у руднику.

Иако је дневна новчана казна коју је одредио суд знатно мања, Чешка и даље гледа на пресуду као на полугу у билатералним преговорима о том питању, који су у току.

Дневна казна наставит ће се наплаћивати ​​све док се рудник не затвори.

Упркос пресуди, Пољска је саопћила да остаје при својој одлуци да рудник остане отворен.

- Обустава рада у руднику Turow угрозила би стабилност пољског електроенергетског система - рекао је гласноговорник пољске владе Пиотр Муллер.

Насупрот томе, Јакуб Кулханек, чешки министар вањских послова, поздравио је пресуду.

- Главни циљ остаје исти - приступ питкој води са чешке стране не смије бити угрожен - написао је министар на Тwиттеру.

Пољска тврди да би затварање рудника Туроw угрозило енергетску неовисност земље.

Рудник, који ради од 1904. године, напаја електрану која Пољској осигурава око 7 посто укупне производње енергије. Туроw такође запошљава 4.000 радника.

И Њемачка и Чешка Република жалиле су се на повећање буке и прашине узроковане ширењем рудника, иако Пољска тврди да обје земље имају своје руднике лигнита у близини својих граница с Пољском.

Пољска се и даље ослања на угаљ за 80 посто својих потреба за енергијом и обећала је да ће затворити свој задњи преостали рудник до 2049. године, у складу с циљевима ЕУ.

- Пољска неће оставити своје грађане без енергије и не планира затворити руднике преко ноћи. Ово је судска пљачка и крађа 'усред бијела дана'. Нећете добити ни цент од нас - написао је на Тwиттеру Марцин Романоwски, замјеник пољског министра правде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:21