Poljska zastava / - FOTO: PIXABAY
19/09/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska ne odustaje od embarga na ukrajinske žitarice

Ruska invazija na Ukrajinu zatvorila je crnomorske brodske putove koji su se koristili prije rata, što je rezultovalo time da je EU postala glavna tranzitna ruta i izvozno odredište za ukrajinske žitarice

Poljska neće odustati od svog embarga na ukrajinske žitarice uprkos žalbi koju je Kijev podnio Svjetskoj trgovinskog organizaciji i uprkos ukidanju ograničenja koje je Brisel obznanio prošlog petka, rekao je portparol poljske vlade.

- Držimo se svog stava, vjerujemo da je pravedan, a rezultat je ekonomske analize i ovlaštenja koja proizilaze iz prava zajednice i međunarodnog prava - rekao je Pjotr Miler.

Istakao je da Poljska "nije impresionirana" ukrajinskom žalbom Svjetskoj trgovinskog organizaciji.

Poljska, Mađarska i Slovačka su na odluku Evropske unije da povuče ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica reagovale - zadržavanjem ograničenja ili uvođenjem novih ograničenja, prkoseći Briselu jer, kako tvrde, ukidanje ograničenja obara cijenu domaće hrane i nanosi štetu lokalnim farmerima.

Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je u ponedjeljak ministar poljoprivrede, Mikola Solski.

- Mislim da će to biti u bliskoj budućnosti - rekao je za Rojters.

Ruska invazija na Ukrajinu zatvorila je crnomorske brodske putove koji su se koristili prije rata, što je rezultovalo time da je EU postala glavna tranzitna ruta i izvozno odredište za ukrajinske žitarice.

EU je u maju pristala da ograniči uvoz u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, nastojeći zaštititi tamošnje poljoprivrednike koji su uvoz krivili za pad cijena na lokalnim tržištima.

Mjere su omogućile da proizvodi nastave tranzit kroz pet zemalja, ali su zaustavile njihovu prodaju na lokalnom tržištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:16