Photo by Aaron Burden on Unsplash / - PHOTO BY AARON BURDEN ON UNSPLASH
13/08/2023 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska planira referendum o tome da li građani hoće da prime ilegalne migrante

Moravjecki je najavio referendum u videu objavljenom na društvenim mrežama

Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da će Vlada pitati građane na referendumu da li hoće da prime "hiljade ilegalnih imigranata sa Bliskog Istoka i Afrike" kao dio plana Evropske unije o relokaciji.

Moravjecki je najavio referendum u videu objavljenom na društvenim mrežama, prenosi N1.

Njegova stranka Pravo i pravda nastoji da zadrži vlast na oktobarskim parlamentarnim izborima i želi da iskoristi pitanje imigranata u svojoj predizbornoj kampanji, što je ista taktika koja joj je pomogla da dođe na vlast 2015. godine.

Poljska je trenutno utočište za više od milion ukrajinskih izbjeglica, koji su bijeli i hrišćani, međutim državni zvaničnici su do sad mnogo puta ponovili da muslimane i ostale iz drugih kultura smatraju za prijetnju njihovom kulturnom identitetu i državnoj sigurnosti.

Poljska vlada želi da referendum održi uporedo sa parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar. Moravjecki je rekao da će pitanje glasiti „Da li podržavate prijem hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i Afrike u okviru mehanizma prisilnog preseljenja koji je nametnut od strane evropske birokratije?“.

Ministri unutrašnjih poslova EU u junu su podržali plan o podjeli odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole, što je korijen jedne od najdugotrajnijih političkih kriza u Evropi.

Evropska migrantska kriza počela je pre osam godina, nakon što je više od milion ljudi koji su bježali od rata u Siriji ušlo u EU i opteretilo prihvatne kapacitete u Grčkoj i Italiji.

Od tada se 27 članica EU prepire oko toga koja zemlja treba da preuzme odgovornost za migrante koji ulaze bez dozvole, kao i da li su zemlje članice u obavezi da im pomognu da se snađu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:21