/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, VOJSKA, SNAJPER, VOJNIK
08/07/2023 u 22:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska premješta vojsku zbog bojazni od Vagnera

Rojters je prenio da je viši komandant Vagnera 8. jula rekao da se plaćenici Vagnera spremaju da pređu u Bjelorusiju

Poljska je 8. jula počela da premješta više od 1.000 vojnika na istok zemlje, izjavio je ministar odbrane Mariuš Blaščak usred sve veće zabrinutosti članice NATO-a da bi prisustvo boraca Vagner grupe u Belorusiji moglo da dovede do povećanja tenzija, prenijela je agencija Rojters, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da plaćenicima iz grupe Vagner Jevgenija Prigožina ponudi preseljenje u Bjelorusiju dovela je do bojazni među istočnim članicama NATO-a da će njihovo prisustvo izazvati veću nestabilnost u regionu.

- Više od 1.000 vojnika i skoro 200 jedinica opreme iz 12. i 17. mehanizovane brigade počinje da se kreće ka istoku zemlje - naveo je Blaščak u postu na Tviteru.

- Ovo je demonstracija naše spremnosti da odgovorimo na pokušaje destabilizacije u blizini granice naše zemlje - dodao je.

Rojters je prenio da je viši komandant Vagnera 8. jula rekao da se plaćenici Vagnera spremaju da pređu u Bjelorusiju.

Prošle nedjelje Poljska je saopštila da će poslati 500 policajaca sa ciljem pojačavanja bezbjednosti na granici sa Bjelorusijom.

U Poljskoj je posljednjih nedjelja povećan broj migranata koji pokušavaju da pređu bjelorusku granicu.

Prema podacima Granične službe, više od 200 ljudi pokušalo je ilegalno da pređe granicu 7. jula. Među njima su državljani Maroka, Indije i Etiopije.

Poljska je optužila Bjelorusiju da je vještački stvorila migrantsku krizu na granici od 2021. uvlačeći ljude sa Bliskog istoka i Afrike i pokušavajući da ih potisne preko granice.

Rojters je prenio da je viši komandant Vagnera 8. jula rekao da se plaćenici Vagnera spremaju da pređu u Bjelorusiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:33