ЗАСТАВА ПОЉСКЕ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ИЛУСТРАЦИЈА
01/01/2022 u 16:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољска преузела предсједавање ОЕБС-у

Шеф пољске дипломатије Збигњег Рау је најавио да ће Пољска да се фокусира на подршке рјешавању конфликата и помоћи грађанима погођеним конфликтима, као и одговору на пост-ковид изазове, те и јачање дуга сарадње унутар ОЕБС-а

Пољска је, на годину, преузела предсједавање Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), чије је сједиште у Бечу.

Шеф пољске дипломатије Збигњег Рау, најавио је да ће у фокусу предсједавања Варшаве организацијом која покрива земље од Ванкувера до Владивостока, бити основни задаци ОЕБС-а.

Рау је, раније, најавио да ће Пољска да се фокусира на подршке рјешавању конфликата и помоћи грађанима погођеним конфликтима, као и одговору на пост-ковид изазове, те и јачање дуга сарадње унутар ОЕБС.

Шеф пољске дипломатије, представљајући приоритете предсједавања ОЕБС-у, средином прошле године, подсјетио је да Хелсиншка повеља из 1975.јасно промовише основна права, економски и социјални напредак, као и осигурање услова у којима људи могу живети у миру, слободно од претњи.

Рау је истакао да је обавеза ОЕБС-а да заштити и подржи и најслабије цивиле, жене и дјецу од последица конфликата, а за то има потребне инструменте.

Он је нагласио да ће Пољска, током председавања ОЕБС-у, наставити активности које је започела Шведска

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:16