Poljska zastava, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION
03/04/2024 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska traži da se napad Izraela na humanitarce u Gazi tretira kao ratni zločin

Poljska zahtjeva odštetu od Izraela za porodice sedmoro humanitaraca Svjetske centralne kuhinje (WCK) koji su poginuli u napadu izraelske vojske u Gazi, a predsjednik parlamenta Šimon Holovnja zatražio je da se to istraži i kazni kao ratni zločin.

Poljska ne treba da traži samo odštetu za porodicu Poljaka koji je poginuo u napadu na humanitarni konvoj, već i da goni to ubistvo kao ratni zločin. Jasno je da Izraelci imaju pravo da brane sebe i svoju teritoriju od terorista Hamasa, ali niko nema pravo da ubija civile koji nose pomoć, kazao je predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta Šimun Holovnja.

On je nesrećnim nazvao reagovanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je rekao da se "takve stvari dešavaju u ratu", a poljski premijer Donald Tusk poručio je danas da izraelski premijer, kao i ambasador u Varšavi koji je kritike napada odbio kao antisemitske stavljaju na teško iskušenje solidarnost Poljaka sa Izraelom.

- Danas stavljate na teško iskušenje solidarnost. Tragični napad na dobrovoljce i vaše reakcije izazivaju razumljiv gnjev - poručio je premijeru i ambasadoru Izraela na platformi X poljski premijer Tusk.

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Šikorski je juče u razgovoru sa izraelskim ambasadorom u Varšavi i sa šefom izraelske diplomatije izrazio ogorčenje i osudio napad na konvoj i pogibiju poljskog dobrovoljca Damijana Sobula i zatražio nezavisnu istragu i odštetu za porodice ubijenih humanitaraca.

Krivičnu istragu počelo je i poljsko tužilaštvo i Šikorski je zatražio da izraelska strana u njoj u potpunosti sarađuje.

- Ukoliko je istina da je ciljano napadnut konvoj zato što je tamo navodno bio terorista i zbog toga su žrtvovani životi civila ja ne znam sistem u kome bi to moglo da nađe opravdanje. Ako je bilo tako Izrael mora da se izvini i isplati odštetu porodicama žrtava - kazao je danas Šikorski javnom Poljskom radiju.

Ambasadoru Izraela u Varšavi Šikorski je poručio da je vrijeme za izvinjavanje i kajanje, a ne za raspirivanje strasti.

- Gospodin ambasador morao bi da se suzdrži od emocija. Savjetovao bih mu više suzdržanosti. Sad je vrijeme za izvinjavanje - rekao je Šikorski.

Poruka izraelskog ambasadora u Varšavi Jakova Livina na kritike napada na konvoj da "antisemite ostaju uvijek antisemite" izazvala je žestoko ogorčenje u Poljskoj, premda je ambasador reagovao direktno na lidera radikalnih nacionalista iz stranke Konfederacija, potpredsjednika Sejma Kšištofa Bosaka i njegovu osudu napada na konvoj da je to ratni zločin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:13