/ -PHOTO BY THOMAS TUCKER ON UNSPLASH
22/02/2022 u 17:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољска усвојила закон за радикално јачање армије

Лидер пољских владајућих конзервативаца нагласио је да санкције Запада морају да погоде и лично предсједника Русије Владимира Путина, а такође је затражио да се уведу и спортске санкције

Пољска влада премијера Матеуша Моравјецког усвојила је Закон о одбрани отаџбине, који између осталог предвиђа брже и радикалније јачање пољске армије и раније него што је планирано издвајање 2,3 одсто БДП за одбрану већ наредне године, а 2,5 одсто за одбрану 2026. а не тек 2030. године, јављају агенције преносе медији.

- То је закон, који не само да треба да регулише питање одбране државе, већ прије свега да постави правне и финансијске основе за радикално јачање наше армије и модернизацију њеног наоружања. Та данашња ситуација, тај контекст, он је очигледно посебан. Пољска мора да располаже снагама које могу да одбију напад и да буду толико јаке да до напада ни не дође - казао је вицепремијер за безбједност и лидер пољске владајуће странке Право и Правда Јарослав Качињски.

Уз државни буџет, јачање и модернизација пољске армије финансираће се и из посебног новог Фонда подршке оружаним снагама, у који ће се сливати средства од продаје државних обвезница, али ће у тај фонд бити преусмерена и нека средства издвојена за борбу против пандемије ковид-19.

Качињски је на конференцији за новинаре са министром одбране Маријушом Блашчаком поздравио одлуку Нјемачке да због руског признања сепаратистичких области на истоку Украјину замрзне поступак одобрења пуштања у погон руско-немачког гасовода Сјеверни ток 2 на дну Балтичког мора.

- Санкције треба да покажу руском друштвом да освајања нису пут којим иде савремени свијет. То јесте нешто, али ипак мало. Санкције треба да обухвате оба гасовода Сјеверни ток. Није могуће агресивној држави давати даља средства да повећа ионако веома велике оружане снаге - рекао је Качињски.

Лидер пољских владајућих конзервативаца нагласио је да санкције Запада морају да погоде и лично предсједника Русије Владимира Путина, а такође је затражио да се уведу и спортске санкције.

У Пољској је данас, после ескалације украјинске кризе због посљедњих потеза Русије, избила бурна полемика у медијима и на друштвеним мрежама да ли пољска фудбалска репрезентација треба да иде у Москву крајем марта на квалификациону утакмицу за Свјетско првенство у Катару или да демонстративно због Украјине пољски фудбалери од утакмице са репрезентацијом Русије одустану.

- Не воде се нормални послови са агресором, са оним ко крши међународно право, гази суверенитет других земаља у овом случају Украјине - казао је после сједнице Бироа народне безбједности Пољске премијер Матеуш Моравјецки.

- Не заваравајмо се. Ситуација јесте тешка. Сада су сепаратисти ојачани регуларним руским трупама. Сценарији за будућност могу да буду разни. За нас је важно прије свега да будемо уз Украјину, а као друго да и Европска унија и НАТО очувају у овој ситуацији јединство. Сматрамо да су потребне јаке санкције - казао је након састанка пољски предсједник Анџеј Дуда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:24