Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION
06/05/2024 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljska vlada protiv obaveze izdvajanja tri odsto BDP-a za NATO članice

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je da je poljska vlada skeptična prema predlogu poljskog predsjednika Andžeja Dude da se svim članicama NATO poveća obaveza izdataka za odbranu na tri odsto BDP-a.

Razlog je, kako je rekao, što bi se broj zemalja, koje bi SAD bile spremne da brane sveo na svega nekoliko posle eventualne promjene u Bijeloj kući.

- Donald Tramp ponavlja da neće braniti zemlje koje izdvajaju malo za odbranu. Tada bi se grupa zemalja koje treba braniti radikalno smanjila, kazao je Šikorski javnom Poljskom radiju.

Poljski ministar spoljnih poslova upozorio je da se predsjednik Duda nije konsultovao sa vladom, koja je odgovorna za spoljnu politiku.

Duda je predložio da se već ovog ljeta na samitu u Vašingtonu uvede obaveza da umjesto dva odsto, minimalna izdvajanja budu tri odsto BDP-a.

Tu eventualnu obavezu trenutno ispunjavaju samo SAD, Poljska i Grčka, a ove godine će važeći cilj od dva odsto ispuniti 20 od 32 članice zapadnog vojnog saveza.

- Skeptičan sam kada su u pitanju tako pretjerana očekivanja. Umjesto da oglasimo uspjeh samita, da smo ostvarili većinu ciljeva dogovorenih na samitu u Njuportu, možemo sami sebe da osudimo na poraz. A zašto to?, kazao je Šikorski poljskom javnom radio servisu.

Diplomatski izvori: Stoltenberg će predložiti fond za Ukrajinu od 100 milijardi eura

Šikorski koji je tokom vikenda boravio u Vašingtonu, gdje se sreo i sa bliskim saradnicima bivšeg američkog predsjednika Trampa, odbio je u razgovoru za poljsku privatnu televiziju Polsat Trampov koncept „NATO u dvije brzine“.

Taj koncept podrazumjeva da one zemlje, koje ne daju dovoljno za odbranu, ne bi imale pravo da ih saveznici kolektivno brane po članu 5. sporazuma NATO.

- Ne slažem se sa takvom idejom. Vojni savez nije obezbjeđenje, firma koju angažujete negdje u naselju, to tako ne funkcioniše. Član 5 je aktiviran jedan jedini put do sada i to da se pomogne SAD posle terorističkih napada 11. septembra. Savezništvo nije milostinja za Evropljane. Pomaže i SAD, rekao je Šikorski.

Pored izjava za poljske medije, Šikorski je gostujući u programu američke televizije FOKS Njuz upozorio da evropske zemlje izdvajaju 120 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, a da su ih SAD sustigle tek sa nedavno odobrenim paketom pomoći.

- Sada su izdvajanja SAD i Evrope manje-više jednaka. Evropske zemlje daju za pomoć Ukrajini 120 milijardi dolara. Nadam se samo da će američko oružje brzo stići na front i pomoći ukrajinskim junacima da odbrane domovinu, kazao je Šikorski.

U izjavama tokom boravka u SAD britanskim, američkim ili poljskim medijima, šef poljske diplomatije odbio je da konkretno govori o tome da li bi Poljska poslala vojnike u Ukrajinu, ili da li je razgovarao o pokušajima prethodne poljske vlasti i sadašnjeg predsjednika Dude da privoli SAD da Poljsku uključe u program Nuklear šering i razmjeste na njenoj teritoriji nuklearno oružje.

- Što manje govorimo o tome, to bolje, kazao je Šikorski poljskom radiju o eventualnom razmještanju raketa sa nuklearnim glavama što su odbile i SAD, a i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg demantovao je da ima takvih planova.

U razgovoru za britanski BBC Šikorski je, povodom izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona da bi neke zemlje NATO mogle u Ukrajinu da pošalju svoje vojnike, ponovio da Poljska i saveznici nemaju nameru da otkrivaju karte i da je vrijeme da ruski predsjednik Vladimir Putin razmišlja malo šta spremaju i šta mogu da učine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 13:31