Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION POLJSKA, ZASTAVA
27/02/2024 u 17:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska vlada smanjuje školsko gradivo

Smanjenje količine gradiva bi „omogućilo nastavnicima i učenicima da obrađuju gradivo mirnije i detaljnije, što bi rezultiralo efikasnijim obrazovanjem“, saopštilo je Ministarstvo prosvete

Izmene nastavnog plana za predmete istorije i književnosti, međutim, izazvale su negodovanje opozicionih političara, koji između ostalog kritikuju izbacivanje djela poljskog pape Jovana Pavla Drugog, kao i zločina ukrajinskih nacionalista nad poljskim civilima u Drugom svjetskom ratu, prenosi Gardijan.

Obrazovanje je jedna od nekoliko oblasti u kojima novoizabrana vlada Donalda Tuska nastoji da sprovede reforme poslije osmogodišnje vladavine desničarske partije Pravo i pravda (PiS).

Poljski učenici su tokom proteklih 20 godina bilježili napredak na PISA testiranju, a prema najnovijiim rezultatima tog programa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojim se procjenjuju znanja i vještine iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, Poljska je iznad proseka.

Zajedno sa Finskom zabolježila je najbolji rezultat među zemljama EU po indeksu pismenosti koji procjenjuje razumijevanje pročitanog.

Na testu 2022. poljski đaci su međutim postigli lošije rezultate nego 2018, a Tuskova vlada tvrdi da su dostignuća u obrazovanju poništena reformama koje je sprovodio PiS.

Zamjenik direktora Obrazovno-istraživačkog instituta Tomaš Gajderovič rekao je da je Poljska tokom protekle dvije decenije bilježila jedno od najbržih poboljšanja u istoriji PISA rangiranja, ali da se od 2018. učinak pogoršao.

Političari PiS-a su kritikovali uklanjanje iz nastavnog plana za istoriju masakre u Voliniji tokom Drugog svetskog rata, kada su ukrajinski nacionalisti ubili desetine hiljada etničkih Poljaka.

Još neke izmene nastavnog plana i programa su sporne, kao na primjer čitanje samo djelova nacionalnog epa "Pan Tadeuš" Adama Mickijeviča, koji se smatra najvećim poljskim pjesnikom.

Neka djela pape Jovana Pavla Drugog su potpuno izbačena iz obavezne lektire, a navodno će biti dodata savremenija literatura, kao što su romani poljske nobelovke Olge Tokarčuk, istaknute kritičarke prethodne vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 06:53