Kačinjski  / -FOTO: WIKIPEDIA
06/11/2022 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljski političar krivi žene za nizak natalitet: Pijete i provodite se, nećete biti dobre majke

Muškarac da postane alkoholičar mora da pije pretjerano 20 godina, a žena samo dvije, rekao je Kačinjski

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski otkrio je ovog vikenda krivca za bijelu kugu i to što se u Poljskoj rađa malo djece - Poljakinje koje se do 25. godine života zabavljaju i piju isto kao njihovi vršnjaci.

- Ako se nastavi tako da do 25. godine djevojke, mlade žene piju isto koliko njihovi vršnjaci, djece neće biti. Zapamtite, muškarac da postane alkoholičar mora da pije pretjerano 20 godina, a žena samo dvije - rekao je Kačinjski.

Kačinjski, koji je neoženjen i nema djecu, objasnio je da nije za prerano materinstvo jer i žena mora da sazri da bude dobra majka, ali da ako se djevojke budu zabavljale i pile, djece neće biti.

- Djeca su potrebna Poljskoj, a rađa ih se suviše malo- kazao je on. 

Konzervativci Kačinjskog su došli na vlast na izborima u jesen 2015. godine između ostalog i zahvaljujući obećanju programa pomoći 500+ kada porodice za svako dete dobijaju mjesečni dečiji dodatak 500 zlota, što je oko 100 eura, a bilo bi izuzeto od oporezivanja.

Program je najavljen kao efikasan način da se u Poljskoj poveća natalitet i suzbije bijela kuga, ali i sam Kačinjski priznao je posle nekoliko godina da taj efekat ni izdaleka nije postignut.

- Djeca nisu samo materijalno pitanje, već jednostavno pitanje određenog raspoloženja, prije svega žena, jer žene rađaju djecu - rekao je Kačinjski.

Obećao je da će poljske vlasti nastaviti sa novčanom podrškom porodicama ako to dozvoli budžet, kao i izgradnjom stanova i nastojanjima da se savlada kulturološki otpor Poljakinja da rađaju djecu.

Prema zvaničnoj statistici, broj legalnih abortusa sveden je na 107 tokom prošle godine, dok je prije izmjena u Poljskoj bilježeno oko 1.070 abortusa, a nevladine organizacije koje pomažu ženama računaju da se realno obavi oko 150.000 abortusa godišnje, nelegalno u samoj Poljskoj ili u inostranstvu.

Dvije trudnice preminule su u poljskim bolnicama od sepse zato što su se ljekari plašili da uklone plod iako je ženi bio ugrožen života čekali su da plod umre.

Takođe, prošle godine podnijete su 382 krivične prijave za nelegalni abortus ili pomaganje, dok je 2020. bilo 37 prijava, a mnoge Poljakinje koje bi htjele djecu ne skrivaju da se plaše jer ako nešto krene po zlu preostaje im samo odlazak u inostranstvo gdje bi ljekari obavili intervenciju ili pak nelegalni abortus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:05