Предсједник Пољске / -интернет
14/06/2022 u 19:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољски предсједник: Арсенал оружја Варшаве исцрпљен и огољен због помоћи Украјини

Предсједник Анџеј Дуда очекује да ће празнине настале у пољским војним ресурсима бити попуњене и у оквиру савезничких механизама подршке и указује да је Пољска сама послала Украјини војну помоћ од 1,7 милијарди долара

Предсједник Пољске Анџеј Дуда изјавио је да је војна помоћ Украјини исцрпила војне залихе његове земље стварајући „празнине“, које су оголиле одбрамбени систем Пољске и затражио да јој савезници надокнаде залихе које је испоручила Кијеву.

Он је рекао да је пољски арсенал оружја превише огољен због војне помоћи Украјини и земљи су потребни западни савезници да надомјесте ватрену моћ која је испоручена Кијеву.

"Очекујемо да ће празнине које су настале у нашим ресурсима бити попуњене и у оквиру савезничких механизама подршке“, рекао је Дуда на војном брифингу.

Пољска је највећи снабдјевач Украјине тешким наоружањем, укључујући стотине тенкова, артиљеријских оруђа и друге опреме, додао је он.

Предсједник је прецизирао да је помоћ укључивала стотине хиљада метака, као и дронове и ПВО системе.

Дуда је рекао да је Варшава брзо кренула да испуни потребе сусједне Украјине на бојном пољу, обезбјеђујући само војну помоћ у износу од око 1,7 милијарди долара, након што је Русија покренула своју војну операцију у фебруару. За замену таквог оружја могу проћи године, додао је он.

"Стога, сада се обраћамо готово свим нашим савезницима, посебно нашим главним, да нам пошаљу опрему, која не мора нужно да буде нова“, рекао је Дуда.

- Напротив, донирали смо половну опрему, тако да смо у могућности да прихватимо и половну опрему све док она барем делимично надокнађује оно што смо изгубили на начин који сматрамо оправданим и очигледним.

Пољска је била водећи заговорник кажњавања Русије санкцијама и давања Украјини напредног наоружања да се одбрани од офанзиве. Радослав Сикорски, члан Европског парламента и бивши пољски министар спољних послова, отишао је толико далеко да је сугерисао да би Запад Кијеву могао дати нуклеарне бојеве главе да се брани.

Међутим, упорна проукрајинска политика Варшаве има своју цијену. Пољска је примила више од три милиона украјинских избјеглица и замјерила ЕУ што није обезбиједила надокнаду за њене огромне трошкове.

Очигледно, није сво оружје које је Пољска донирала стигло на ратиште у Украјини. Руско министарство одбране саопштило је раније овог мјесеца да су у ваздушним ударима уништени тенкови Т-72 и друга оклопна возила које су Украјини испоручиле земље источне Европе. Тенкови су били сакривени у објектима за поправку вагона у Кијеву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:50