Шумски пожар, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
04/08/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћ ЕУ у гашењу пожара

У ЕК истичу да раде даноноћно како би послали помоћ док пожари биjесне широм Европе

Европска униjа (ЕУ) jе кроз Механизам цивилне заштите мобилисала подршку земљама Медитерана и Западног Балкна коjе су захваћене шумским пожарима.

У Европскоj комисиjи (ЕК) наглашаваjу да су два ватрогасна авиона ”канадер” из Француске послата у погођена подручjа Италиjе, преноси агенција Мина.

Како се наводи, Кипар jе два ватрогасна авиона упутио у Грчку заjедно са ватрогасним тимом за подршку операциjама на терену.

Два хеликоптера за подршку операциjама у Албаниjи биће упућена из Чешке и Холандиjе, док Словениjа шаље тим од 45 ватрогасаца у Сjеверну Македониjу.

Ова помоћ долази након предузетих "операциjа" за гашење пожара у Турскоj и на Сардиниjи коjе координише ЕУ, преносе агенциjе.

Истовремено, сателити ЕУ за управљање ванредним ситуациjама из система ”Коперникус” пружаjу додатну подршку хитним службама за координациjу операциjа на терену.

У ЕК истичу да раде даноноћно како би послали помоћ док пожари биjесне широм Европе.

– Захваљуjем Кипру, Чешкоj, Францускоj, Словениjи и Холандиjи на брзом распоређивању ватрогасних авиона, хеликоптера и тима ватрогасаца за подршку у земље коjе су jако погођене шумским пожарима. Ово jе одличан пример солидарности ЕУ – наводе у ЕК.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:44