Ilustracija / SHUTTERSTOCK
23/09/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popis stanovništva: U Sjevernoj Irskoj prvi put više katolika nego protestanata

Ova promjena dolazi vijek nakon što je uspostavljena pokrajina Sjeverna Irska s ciljem održavanja probritanske, protestantske većine kao protivteže novoj nezavisnoj, pretežno katoličkoj Republici Irskoj

Sjeverna Irska po prvi put ima više katolika nego protestanata, pokazali su rezultati popisa stanovništva, što je istorijski pomak za koji neki smatraju da će povećati potporu toj pokrajini da se odvoji od Britanije i pridruži ujedinjenoj Irskoj, piše Al-jazeera.

Prema podacima iz popisa stanovništva sprovedenog 2021. godine, 45,7 odsto ispitanika izjasnilo se da su katolici ili da su odgojeni kao katolici, u poređenju s 43,5 posto koji su se izjasnili kao protestanti.

Prije deset godina prethodni popis pokazao je da su protestanti, nakon što su po prvi put pali ispod granice od 50 posto, ipak bili u većini u odnosu na katolike u odnosu 48 prema 45 posto.

Ova promjena dolazi vijek nakon što je uspostavljena pokrajina Sjeverna Irska s ciljem održavanja probritanske, protestantske većine kao protivteže novoj nezavisnoj, pretežno katoličkoj Republici Irskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:44