/ - PHOTO BY DAN GOLD ON UNSPLASH
05/05/2023 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porasle cijene hrane u svijetu

Aprilsko povećanje uključuje više cijene šećera, mesa i riže, koji su zasjenili pad indeksa cijena žitarica, mliječnih proizvoda i biljnog ulja

 Indeks globalnih cijena hrane porastao je u aprilu prvi put u posljednjih godinu i trenuno je na 20 odsto višem nivou od rekorda dosegnutog u prošlogodišnjem martu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Taj indeks Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koji prati cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje u svijetu, u prošlom mjesecu je u prosjeku iznosio 127,2 boda, u odnosu na 126,5 poena u martu.

Aprilsko povećanje uključuje više cijene šećera, mesa i riže, koji su zasjenili pad indeksa cijena žitarica, mliječnih proizvoda i biljnog ulja, prenosi Hina.

"Kako se privrede oporavljaju nakon značajnog usporavanja, potražnja će rasti, a cijene hrane se povećavati", rekao je glavni ekonomista FAO-a, Maximo Torero.

Indeks cijena šećera porastao je 17,6 odsto u odnosu na mart i dostigao najvišu vrijednost od oktobra 2011.

FAO kao razlog navodi zabrinutost zbog smanjenog snabdijevanja nakon naniže revidirane proizvodnje u Indiji i Kini, kao i niže proizvodnje u Tajlandu i Evropskoj uniji (EU).

Indeks mesa je na mjesečnom nivou porastao 1,3 odsto, a istovremeno su cijene mliječnih proizvoda smanjene 1,7 odsto, biljnog ulja 1,3 odsto, a žitarica 1,7 odsto.

Pritom je pad svjetskih cijena svih glavnih žitarica nadmašio rast cijena riže.

"Povećanje cijena riže izuzetno je zabrinjavajuće, a ključno je da se obnovi inicijativa za Crno more, kako bi se izbjeglo svako povećanje cijena pšenice i kukuruza", rekao je Torero, misleći na dogovor Rusije i Ukrajine o dozvoli izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora.

U posebnom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO procjenjuje da će svjetska proizvodnja pšenice u ovoj godini iznositi 785 miliona tona i biti nešto ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:51