Porše elfer / - PORšE/ KLIX.BA
29/09/2023 u 11:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porše predstavio 911 GT3 R rennsport: "Elfer" za milion dolara

Posljednji "elfer" koji nije namijenjen za upotrebu na javnim cestama Porše će napraviti u samo 77 primjeraka

Porše je aktuelno kalifornijsko okupljanje koje se krije iza naziva Rennsport Reuninon 7 iskoristio da publici predstavi model 911 GT3 R rennsport koji će biti proizveden u samo 77 primjeraka i ponuđen bogatim entuzijastima za 1.046.000 miliona dolara.

Osvrt na Poršeov legendarni trkaći model 935/77 pokreće 4,2-litarski atmosferski 6-cilindarski bokser motor "pozajmljen" iz trkaćeg "elfera" koji Porše koristi u FIA klasi GT3. S obzirom da divlji GT3 R rennsport nije zamišljen po pravilniku koji važi za GT3 klasu, dodatno dorađen motor raspolaže sa 620 konjskih snaga imože će se "zavrtjeti" do 9.400 obr/min.

Dorađen je i 6-stepeni sekvencijalni mjenjač, a bez normi koje su na snazi u spomenutoj GT3 klasi smanjena je i masa jednosjeda na ultralaganim 18-inčnim BBS felgama na kojima su gume koje su u Mišelinu razvili samo za GT3 R rennsport.

Elementi podesivog ovjesa ostali su isti kao na trkaćem 911 GT3, ali su osim prednjeg poklopca i krova svi karoserijski paneli drugačiji. Kupci mogu dobiti i ispušni sistem koji proizvodi manje buke, što je rješenje za korištenje na stazama na kojima postoje ograničenja po pitanju decibela, a kamere i poseban monitor u kabini zamijenili su konvencionalne vanjske retrovizore.

U Poršeu tvrde da je 911 GT3 R rennsport beskompromisan automobil za korištenje na kružnim stazama, ali ga zbog malog broja primjeraka mnogi već doživljavaju kao skupocjen kolekcionarski primjerak koji će u garažnim prostorima zauzimati posebno mjesto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:16