/ - Инстаграм
12/10/2021 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Порука са Самита несврстаних: Једнакост држава и даље је пусти сан

Не смију се заборавити принципи УН и морају се избјегавати двоструки стандарди. Неопходно је борити се за заштиту људских права и тероризма, против неоколинијализма, казао је Лавров

Борба против неједнакости, један од главних принципа Покрета несврстаних утемељен у декларацији прије шест деценија, и данас је актуелан. Једнакост међу државама и даље је неостварен циљ.

На то су у на Самиту несврстаних који се одржава поводом 60 година оснивања овог покрета у нашој престоници, указали представници више од половине земаља свијета.

Предсједници, премијери, министри спољних послова из више од 100 држава поручили су да су изазови нови - борба против короне, нуклеарног оружја и загађености ваздуха, али је подјела на сиромашне и богате остала иста.

Госте су на Београдском сајму дочекали домаћини предсједник Александар Вучић, шеф спољних послова Никола Селаковић и његов колега из Азербејџана Џејхун Бајрамов, земље која предсједава Покретом несврстаних.

Скуп је отворио предсједник Азербејџана Илхам Алијев, који је путем видео-линка рекао да Самит данас показује спремност Србије да настави традицију:

- Од оснивања, Покрет несврстаних је играо велику улогу у одржавању мира и чувању солидарности у свијету. Поштовање суверенитета и територијалног интегритета, као и немијешање у унутрашње послове других земаља је најважнији принцип несврстаних.

Према ријечима генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша, Покрет несврстаних има кључну улогу у свијету. Он је указао на глобалне изазове без преседана, са којима се човјечанство суочава и планове за њихово рјешавање.

- Неопходно је да се повећа проценат вакцинисаних у свијету, да се појачају активности у борби против климатских промјена. Позивам и на укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење. Већ дуго покушавамо да прогурамо план глобалне вакцинације. Због неуједначене дистрибуције вакцина долази до смрти огромног броја људи. Желимо да становнике свих земаља доведемо до високог процента вакцинисаности - поручио је Гутереш и додао да је значајно рјешавање питања отплаћивања и отписивања дугова за земље с ниским приходима јер дужнички односи доводе државе у тешке ситуације.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да су начела несврстаних у актуелном свијету веома потребна:

- Покрет је прије 60 година послао поруку да нема алтернативе мирном превазилажењу изазова. Не смију се заборавити принципи УН и морају се избјегавати двоструки стандарди. Неопходно је борити се за заштиту људских права и тероризма, против неоколинијализма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:44