/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
29/05/2022 u 18:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посебан самит ЕУ посвећен Украјини: Зеленски се обраћа путем видеовезе

Европска унија је до сада увела пет пакета санкција против Русије од почетка инвазије на Украјину, али је запело на шестом пакету, који предвиђа ембарго на руску нафту

Челници држава чланица Европске уније окупиће се сутра у Бриселу на дводневном самиту посвећеном Украјини и последицама које Европа има од руске агресије на ту земљу, преноси Nova S.

На почетку састанка на врху, челницима држава ЕУ-а обратиће се украјински предсједник Володимир Зеленски путем видеовезе, преноси Хиха.

Руска агресија на Украјину довела је у питање сигурност снабдијевања храном, изазвала велико повећање цијена енергије и до краја оголила досадашњу политику ослањања на јефтину руске енергенте, нафту и плин.

Европска унија је до сада увела пет пакета санкција против Русије од почетка инвазије на Украјину, али је запело на шестом пакету, који предвиђа ембарго на руску нафту.

Главна препрека је Мађарска, која тражи изузеће од забране увоза руске нафте или велику финансијску компензацију за свој пристанак на шести пакет санкција.

Мађарска је тиме нагризла европско јединство, које се сматра једним од основних претпоставки за успешно супротстављање агресивној политици руског председника Владимира Путина, наводи Хина.

Једна од идеја које се разматрају јесте раздвајање увоза нафте која у Европу долази нафтоводом Дружба и нафте која се допрема бродовима, тако што би се допустила могућност за земље без излаза на море да могу још неко вријеме добављати нафту преко нафтовода.

Још нема консензуса на помолу. На последњем састанку Одбора сталних представника (Цорепер) у петак није било договора, а нови састанак амбасадора биће одржан данас да би се покушало доћи до некаквог компромиса још једном прије самита.

Мађарски премијер Виктор Орбан упутио је писмо предсједнику Европског савјета у којем потврђује да неће дати пристанак на шести пакет санкција пре него што се нађе решење за његове захтјеве и да нема смисла да се о томе уопште расправља на самиту.

-Увјерен сам да би расправа о пакету санкција на нивоу челника држава била контрапродуктивна без консензуса- поручио је у писму Виктор Орбан који, како наводи Хина, очигледно тргује и настоји за свој пристанак да добије што већу цијену.

Мађарски захтјеви за компензацију у почетку су били тешки неколико стотина милиона еура да би се попели на преко седам милијарди, управо онолико колико може добити из европског инструмента за обнову NextGenerationEU, али та средства још нису одобрена због проблема с владавином права и поштовањем демократских стандарда.

ЕУ настоји да се ослободи од зависности од руских енергената већом производњом енергије из обновљивих извора, штедњом и диверсификацијом добавних праваца.

Европска комисија је 18. маја представила план „REPowerEU“, свој одговор на потешкоће и поремећаје које је руска инвазија на Украјину изазвала на глобалном енергетском тржишту. Тај план предвиђа престанак зависности од руских енергената до 2027. године.

Учесници самита разговараће и о блокади украјинских житарица преко црноморских лука, која може довести до глади у појединим дјеловима свијета и о питањима безбједности и одбране.

-Руска агресија на Украјину довела је до велике промјене у стратешком окружењу Европске уније и указала на потребу за јачом и способнијом Унијом у подручју сигурности и обране- пише у нацрту закључака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:19