Посланици ЕП позвали ЕУ да не препушта Западни Балкан Русији и Кини / - ФОТО: Н1/GOOGLE EARTH
07/04/2022 u 12:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици ЕП позвали ЕУ да не препушта Западни Балкан Русији и Кини

Зависност Србије од Москве иде толико далеко да је влада чак одбила да се усклади са санкцијама ЕУ против Русије, наводи се у тексту

Шесторо посланика Европског парламента из групе Социјалисти и демократе (С&Д) позвали су Европску унију да се пробуди и да регион Западног Балкана не препушта Русији и Кини.

У заједничком ауторском тескту за ЕУобзервер, група европосланика, међу којима су Тања Фајон и Тонино Пицула, навела је да рат руског предсједника Владимира Путина против Украјине и европских вриједности мора бити позив на буђење за ЕУ ​​да се хитно поново посвети Западном Балкану.

Даље одлагање процеса проширења ЕУ учиниће регион рањивијим, оцијенили су аутори, додајући да „неколико регионалних и глобалних сила има све већи политички и финансијски интерес да осујети европске амбиције свих шест западнобалканских република“. Руско уплитање споља и кампање дезинформација, по мишљењу аутора, већ су оставили траг, посебно у БиХ, Црној Гори и Србији, гдје су организоване демонстрације подршке Руској Федерацији након Путиновог напада на Украјину.

Зависност Србије од Москве иде толико далеко да је влада чак одбила да се усклади са санкцијама ЕУ против Русије. Ако српске власти не промјене курс после прошлонедељних избора, то би требало да има последице по европску перспективу земље, наводи се у тексту, преноси Н1.

Аутори истичу да Европа ни у ком случају не би требало да одустане од региона. Више него икад, потребна нам је посвећеност и акција ЕУ на Западном Балкану да бисмо се супротставили кампањама мијешања Русије и Кине које шире анти-ЕУ расположење и покушавају да  дестабилизују цио регион, наводи се у тексту.

На примјеру БиХ, за коју наводе да је 30 година од рата "у дубокој политичкој кризи, растргнута корумпираним политичким елитама, порицатељима геноцида и про-кремаљским политичарима који су спремни да гурну земљу на ивицу колапса због својих сепаратистичких планова и личних интереса", група европосланика истиче да ЕУ има обавезу да заштити територијални интегритет, јединство и мир БиХ и спријечи повратак насиљу из 1990-их.

Додаје се, међутим, да је за снажнију политичку улогу Европе у БиХ неопходно да Европа хитно поврати свој кредибилитет на читавом Западном Балкану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:50