/ - UNSPLASH
26/09/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пословна клима у Њемачкоj погоршана и у септембру

Њемачку привреду коче проблеми у набавки сировина и интермедиjарних производа. Индустриjа биљежи пад активности због проблема у снабдиjевању, рекао jе предсjедник Ифоа

Очекивања пословних челника у Њемачкоj погоршана су у септембру трећи мjесец заредом због пада активности у индустриjи под утицаjем тврдокорних проблема у набавним ланцима, показало jе истраживање института Ифо.

Индекс пословне климе пао jе у септембру 0,8 бодова у односу на ревидирану вриjедност у августу, на 98,8 бодова, преноси СЕЕбиз.

"Њемачку привреду коче проблеми у набавки сировина и интермедиjарних производа. Индустриjа биљежи пад активности због проблема у снабдиjевању", рекао jе предсjедник Ифоа Клеменс Фуест.

Готово 80 одсто компаниjа обухваћених анкетом пожалило се на несташицу интермедиjарних добара, у односу на прошломjесечних 70 одсто, наводи економист института Klaus Wohlrabe.

Истраживање удружења индустриjе машина ВДМА, обjављено прошле седмице, показало jе да се већина њемачких инжењерских компаниjа суочава са значаjним или озбиљним проблемима у снабдjевном ланцу, коjи ће према њиховим очекивањима утицати на производњу и у идућоj години.

Ифо jе средином седмице снизио прогнозу раста њемачке економиjе у овоj години, истичући да су прекиди у ланцима снабдиjевања и несташица чипова и других интермердиjарних добара закочили опоравак од пандемиjе ковида-19.

Институт сада процjењуjе да ће њемачки бруто домаћи производ (БДП) ове године порасти 2,5 одсто, снизивши досадашњу прогнозу 0,8 постотних бодова. У наредноj години требало би да порасте 5,1 одсто, што jе 0,8 постотних бодова више него што су до сада очекивали.

У прошлоj години привреда jе пала 4,6 одсто због ограничења уведених како би се сузбило ширење вируса.

Неизвjесност у привреди додатно потенцираjу недjељни парламентарни избори, коjи ће означити краj 16-годишњег мандата Ангеле Меркел на челу владе.

Влада тренутно процjењуjе да ће привреда ове године порасти 3,5 одсто, те 3,6 одсто у наредноj години, а процjене ће ревидирати у октобру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:04