/ ilustracija - PHOTO BY SOBHAN JOODI ON UNSPLASH
08/04/2023 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Postavljene kamere radi kažnjavanja nepokrivenih žena

Nakon što budu identifikovane, žene koje ne budu pokrivene dobiće "SMS poruke sa upozorenjem o posljedicama

U daljem pokušaju da obuzdaju sve veći broj žena koje prkose obaveznom kodeksu oblačenja, iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mjestima i putevima da bi identifikovale i kažnjavale žene bez vela, saopštila je danas policija.

Nakon što budu identifikovane, žene koje ne budu pokrivene dobiće "SMS poruke sa upozorenjem o posljedicama", navodi se u saopštenju.

Taj potez ima za cilj "sprečavanje otpora zakonu o hidžabu", navodi se u saopštenju koje su prenijele pravosudna novinska agencija Mizan i drugi državni mediji. U izvještaju se dodaje da takav otpor narušava duhovni ugled zemlje i širi nesigurnost.

Sve veći broj Iranki odbacuje veo nakon smrti Kurdkinje Mahse Amini /22/ u pritvoru policije za moral u septembru prošle godine. Snage bezbjednosti su nasilno ugušile pobunu koja je uslijedila.

Iako rizikuju da budu uhapšene zbog kršenja propisa o oblačenju, žene i dalje često ne nose veo u tržnim centrima, restoranima, prodavnicama i na ulicama širom zemlje. Video-snimci otkrivenih žena koje se opiru policiji za moral preplavili su društvene mreže, prenose mediji.

U današnjem policijskom saopštenju pozivaju se vlasnici preduzeća da "ozbiljno prate poštovanje društvenih normi" i da "marljivo vrše inspekcije".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:41