Фото.(вијести.ба, сајт за праћење бродова)
23/06/2021 u 19:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постигнут договор о обештећењу због блокаде Суецког канала

Шестодневна блокада канала пореметила је глобалну испоруку робе. Стотине бродова су се зауставиле док Канал није деблокиран, а неки бродови су били приморани да пређу много дужи пут око читаве Африке

Власници и агенције код којих је осигуран џиновски теретни брод који је у марту готово недељу дана блокирао Суецки канал, постигли су начелни договор о решењу спора са Управом Канала о обештећењу због те блокаде, изјавили су представници обје стране, не наводећи какво је решење.

Средишње питање тог спора је висина накнаде коју Управа Суецког канала потражује због шестодневне блокаде тог пролаза у којем се брод препречио и насукао.

Износ ће покрити операцију деблокаде канала, односно покретања брода „Евер Гивен“ и трошкове настале због прекида саобраћаја у Каналу, што укључује транзитне таксе које пуне државни буџет Египта.

Управа Суецког канала првобитно је тражила 916 милиона долара одштете, а касније је ублажила захтјев на 550 милиона.

Суд у Каиру је у недељу одложио до 4. јула почетак процеса покренутог поводом блокаде Суецког канала, пошто је правни тим Управе Суецког канала навео да разматра понуду власника брода.

Осумњичени кривац за блокаду, 400-метарски брод под панамском заставом „Евер Гивен“ који превози контејнере између Азије и Европе, од марта је по одлуци власти Египта „у притвору“ – задржан је усидрен на језеру на половини Суецког канала, гдје ће остати све док се не реши спор око одштете.

Шестодневна блокада канала пореметила је глобалну испоруку робе. Стотине бродова су се зауставиле док Канал није деблокиран, а неки бродови су били приморани да пређу много дужи пут око читаве Африке, због чега су морали да плате додатно гориво и имали друге трошкове.

Кроз Суецки канал пролази око десет одсто свјетске робне трговине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:32