Stejt department / - SHUTTERSTOCK
25/04/2024 u 23:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potparolka Stejt departmenta dala ostavku zbog rata u Gazi

Potparolka Stejt departmenta na arapskom jeziku Hala Rarit dala je ostavku zbog protivljenja politici Vašingtona u vezi za rat u Gazi, što je najmanje treća ostavka u Stejt departmentu iz istog razloga.

Rarit je takođe bila zamjenica direktora regionalnog medijskog centra u Dubaiju i pridružila se Stejt departmentu prije skoro dvije decenije kao službenica za politička i ljudska prava, navedeno je na sajtu Stejt departmenta, prenosi B92.

- Dala sam ostavku u aprilu nakon 18 godina rada zbog toga što se protivim politici SAD u Gazi - napisala je Rarit da platformi LinkedIn.đ

(UŽIVO) Pregovori o prekidu vatre u Gazi: Egipat zatražio novi sastanak sa Izraelom

Potparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da Stejt department ima kanale povodom kojih zaposleni mogu da izraze mišljenje kada se protive s politikom vlade, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik u Ministarstvu obrazovanja SAD, Tarik Habaš, koji je Palestinac-Amerikanac, odstupio je sa pozicije u januaru. Sjedinjene Države nalaze se pod sve većim kritikama na međunarodnom nivou i od grupa za ljudska prava zbog podrške Vašingtona za Izrael usred izraelske agresije na Gazu koji je ubio desetine hiljada i izazvao humanitarnu krizu u enklavi.

U novembru više od 1.000 zvaničnika u Agenciji SAD za međunarodni razvoj (USAID), koja je dio Stejt departmenta, potpisalo je otvoreno pismo u kojem se poziva na hitan prekid vatre.

Rat u Gazi je takođe izazvao javni diskurs i antiratne demonstracije širom SAD, najvažnijeg saveznika Izraela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:25