/ - PHOTO BY MAHESHKUMAR PAINAM ON UNSPLASH
26/11/2021 u 09:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потпредсједница Зелених Аналена Бербок нова је шефица дипломатије Њемачке

Европској унији је потребна "јака, отворена, али активна њемачка спољна политика", рекла је она у мају

Потпредсједница њемачких Зелених, Аналена Бербок постаће нова министарска спољних послова и прва жена на тој дужности, објавила је синоћ њена странка, јављају агенције преносе медији.

Четрдесетогодишњакиња ће на дужност ступити почетком децембра, у склопу владине коалиције формиране у сриједу са социјалдемократама и либералима.

Зелени су објавили и да ће њихов други потпредсједник, Роберт Хабек водити "супер министарство" које обједињује климу и економију.

Аналена Бербок ће у министарству спољних послова замијенити социјалдемократу Хеика Мааа. Осим што је прва жена, биће и најмлађа особа на тој функцији у њемачкој историји.

Она је током изборне кампање обећала да ће оживјети њемачку дипломатију и да ће нарочито заузети оштар став према Русији и Кини.

Европској унији је потребна "јака, отворена, али активна њемачка спољна политика", рекла је она у мају.

Противница гасовода Северни ток 2, који треба да омогући транспорт руског гаса, ова адвокатица специјализована за међународно право сматра да је другачији приступ према ауторитарним режимима од "пресудне важности за будућу владу, нашу безбједност и наше вриједности".

Према споразуму "семафор коалиције" о формирању владе, Социјалдеморатска партија Нјемачке (СПД) добиће шест министарстава, Зелени пет а Слободна демократска партија (ФДП) четири.

Досадашњи вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц ће бити први канцелар Нјемачке из редова социјалдеморакта послије 16 година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:11