foto: Media biro / - FOTO: MEDIA BIRO
22/09/2023 u 10:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpredsjednik Kine pozvao svijet da ostane vjeran multilateralizmu i unaprijedi globalno upravljanje

Han je rekao da treba rješavati legitimne bezbjednosne brige svih zemalja, treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, a razlike i sporove treba rješavati na miran način dijalogom i konsultacijama

Potpredsjednik Kine Han Dženg pozvao je u četvrtak svijet da ostane vjeran multilateralizmu i unaprijedi globalno upravljanje, u opširnom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Han je rekao da treba rješavati legitimne bezbjednosne brige svih zemalja, treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, a razlike i sporove treba rješavati na miran način dijalogom i konsultacijama.

- Kina podržava sve napore koji pogoduju mirnom rješavanju krize u Ukrajini i spremna je da nastavi da igra konstruktivnu ulogu za rano postizanje mira. Razvoj bi trebalo da bude stavljen u središte međunarodne agende, a razvojna korist treba da stigne do svake zemlje i pojedinca na pravedniji način, rekao je Han.

Potpredsjednik je pozvao zemlje da ostanu vjerne multilateralizmu i unaprijede globalno upravljanje.

- Kina je nepokolebljivi pristalica međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama u osnovi. UN bi trebalo da napreduju u sve tri ključne oblasti, bezbjednosti, razvoju i ljudskim pravima, zaključio je Han.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. decembar 2023 07:47