Muradov / -FOTO: SPUTNIK/ALEKSANDR NATRUSKIN
11/08/2022 u 10:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpredsjednik Vlade Krima: Zelenski Ukrajinu vodi do kraha, američki lutkari se ne mire sa neuspjehom

Moskva je više puta upozoravala na pogubnost ove politike, rekao je Muradov za Sputnjik

Ideja o odvajanju Krima od Rusije neprekidno vodi ukrajinsku državu do potpunog kraha, izjavio je stalni predstavnik Krima pri predsjedniku Rusije i potpredsjednik Vlade Republike Krim Georgij Muradov.

- Manijakalna zavisnost kijevskog režima od ideje odvajanja Krima od Rusije, koju je Vašington ubacio u njegovu pomućenu svijest, neprestano vodi ka potpunom krahu ukrajinske državnosti. Moskva je više puta upozoravala na pogubnost ove politike- rekao je Muradov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, po svemu sudeći, "američki lutkari" takođe ne mogu da se pomire sa neuspjehom svojih nada iz 2014. godine da tik uz Rusiju dobiju sopstvenu pomorsku bazu u Sevastopolju.

- Očigledno je da svjetsku zajednicu, osim čopora neokolonija koje kontroliše isti taj Vašington, ova tema odavno ne zanima. A mnogi u Rusiji i svijetu ne bez osnova vjeruju da će pokušaj da se oživi ideja o ‘deokupaciji Krima’ doliti još više ulja na vatru ukrajinske krize i staviti svijet na ivicu pravog rata- naglasio je Muradov.

Kako je naveo, prema novom antiruskom skupu u obliku Krimske platforme, koji priprema Zapad, treba se ponašati, posebno u trenutnoj teškoj međunarodnoj situaciji, kao prema izuzetno opasnoj ideji, kao još jednom pokušaju eskalacije antiruske borbe koalicije zapadnih zemalja.

Ranije je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video poruci ponovio da će Kijev definitivno "vratiti" Krim pod svoju kontrolu.

Prema njegovim riječima, Krim je "ukrajinski" i Ukrajina ga se nikada neće odreći. Zelenskim pri tome nije naveo vrijeme "povratka" poluostrva.

On je takođe najavio i održavanje međunarodnog samita o "deokupaciji" poluostrva – Krimska platforma.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu.

Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:29