/ - PHOTO BY HUSH NAIDOO JADE PHOTOGRAPHY ON
23/10/2023 u 12:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potresan apel doktora iz Gaze: Bez struje ova bolnica je samo masovna grobnica

Bolnice širom Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba

Odeljenje za intenzivnu njegu novorođenčadi u bolnici Al-Shifa u Gazi na rubu je prave katastrofe, otkrio je šef odjela, dr Naser Bulbul. Nedostaje osnovnih lijekova, a gorivo bi joj moglo nestati u sledećih 48 sati što bi uzrokovalo prekid struje, prenose Nezavisne.

Na odjelu radi tek deset respiratora.

- Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovaj kritični odjel ili se u protivnom suočavamo s velikom katastrofom. Ako nestane struje, na odeljenju gdje je 55 beba, izgubićemo sve one koji trebaju struju u roku od pet minuta -  rekao je on.

Dio ljekara je bio prisiljen premjestiti se i raditi u drugim bolnicama u južnim područjima Gaze, zbog izraelskih udara i blokiranih cesta, piše Reuters.

 - Ljekari ne liječe samo novorođenčad, već svu djecu kojima je potrebna medicinska briga. Čak 60.000 ljudi su se sklonili u bolnicu -  otkrio je dr Bulbul, prenosi 24sata.hr.

Bolnici je ponestalo zavoja za previjanje rana, kao i igala i šipki za fiksiranje prijeloma, kaže dr Ghassan Abu Sittah.

- Sistem se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika - kaže.

- Bez struje ova bolnica je samo masovna grobnica - kaže on. 

Bolničko osoblje radi u smjenama od 16 do 18 sati, dodao je. 

Bolnice širom Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se je li uspjelo ući u drugoj turi kamiona koja je ušla u Gazu sinoć, navodi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:35