дијете, илустрација / - фото: UNSPLASH
23/06/2021 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повећана трговина дjецом на Западном Балкану током пандемиjе

Пандемиjа Ковид-19 учинила jе дjецу jош осjетљивиjом у трговини људима, због растуће економске несигурности, незапослености и ограничења кретања

Хиљаде поjединаца су жртве трговинељудима годишње, а пандемиjа Ковид-19 додатно jе поjачала ризик од виктимизациjе и експлоатациjе, кажу из Европске комисиjе.

Трговина дjецом на подручjу Западног Балкана повећала се у вриjеме кризе Ковид-19, а у сузбиjању ове поjаве нису помогла нова законска рjешења, нити практично подузете мjере, упозорено jе у сриjеду на конференциjи коjу су заjеднички организирали ЕУ и Виjеће Европе, преноси Алџазира.

– Пандемиjа Ковид-19 учинила jе дjецу jош осjетљивиjом у трговиниљудима, због растуће економске несигурности, незапослености и ограничења кретања – наведено jе првог дана дводневне регионалне конференциjе – Заjедничко дjеловање у сусрет кризи: Заштита дjеце од трговине и експлоатациjе на западном Балкану” у Сараjеву, коjа jе окупила више од 130 судионика из региjе.

Притом jе истакнуто да трговина дjецом у региjи Западног Балкана и даље расте, упркос броjним законодавним и практичним мjерама подузетим током година, преноси Хина.

Замjеница водитеља Одjела за политику организираног криминала и дрога из Европске комисиjе нагласила jе да jе спречавање и сузбиjање трговине дjецом jедан од приоритета Европске комисиjе. 

Трговина дjецом у различите сврхе

– Хиљаде поjединаца су жртве трговинељудима годишње, а пандемиjа Kовид-19 додатно jе поjачала ризик од виктимизациjе и експлоатациjе. Упркос свим нашим напорима, jош увиjек постоjе значаjни недостаци – рекла jе она.

Навела jе да jе Европска комисиjа усвоjила нову стратегиjу против трговинељудима утврђуjући широк спектар акциjа коjима се осигурава да починитељи буду изведени пред лице правде, а да жртве добиjу потребну заштиту и подршку.

На конференциjи jе речено да се с подручjа Западног Балкана дjецом тргуjе у различите сврхе  – од сексуалног искориштавања, укључуjући производњу и дистрибуциjу материjала за сексуално злостављање дjеце, затим присилног склапања бракова, радног искориштавања, присилног просjачења или присилног укључивања у криминалне послове.

Извршна секретарица Конвенциjе Виjећа Европе о борби против трговинељудима Петyа Несторова рекла jе да би мjере за сузбиjање трговине људима требале бити –интегриране у опћи систем заштите дjеце, окупљаjући социjалне, здравствене и образовне службе”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:23