/ - илустрација фото: Дан портал
20/06/2022 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повратак свјетског ваздухопловнох сектора на добит очекује се у наредној години

Удружење је раније предвиђало овогодишњи пад од 11,6 милијарди долара

Глобални ваздухопловни сектор ће се у овој години снажније опоравити од посљедица пандемије коронавируса него што се раније процјењивало и сљедеће би се године могао наћи у плусу, очекује Међународно удружење ваздухопловних превозника (IATA).

Са своје генералне годишње скупштини у Дохи, IATA је објавила процјене пада губитака широм свијета у овој години на 9,7 милијарди долара, у односу на 42,1 милијарду долара минуса у прошлој години.

Удружење је раније предвиђало овогодишњи пад од 11,6 милијарди долара, преноси SEEbiz.

У процјенама за наредну годину, главни директор IATA-e Willie Walsh очекује повратак профитабилности.

"Док би сјеверноамерички ваздухопловни превозници у овој години могли остварити добитак од 8,8 милијарди долара, у осталим ће се дијеловима свијета и даље биљежити губици", рекао јe Walsh.

Европски ваздухопловни превозници би своје годишње губитке могли смањити око двије трећине, на 3,9 милијарди, а азијско-пацифички очекују пад губитака на 8,9 милијарди долара.

"Континуирана ограничења у мјерама сузбијања поновних пандемија у Кини успорила су опоравак потражње", саопштено је из ИАТА-е.

Руска инвазија на Украјину такође је притиснула добит, повећавајући трошкове горива и присиљавајући ваздухопловне превознике на заобилажење рута између Европе и Азије, наводи IATA-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:50