Фото: Скриншот
30/09/2021 u 14:57 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Површина острва Ла Палма наставља да се повећава због контакта лаве са океаном

До сада је уништено најмање 885 зграда, 30 километара путева и остала кључна инфраструктура. Вулкански пепео оштетио је или уништио плантаже банана, које су кључни извор прихода многих

Површина шпанског острва Ла Палма наставља да се повећава усред уливања лаве у Атлантски океан и стврдњавања у додиру са водом, саопштили су научници ЕУ.

Европски програм за посматрање Земље „Коперник“ саопштио је да сателитски снимци показују да је површина стврднуте лаве у облику латиничног слова Д на западној обали острва до четвртка достигла 338 хектара.

Вјетар који уобичајено дува на Канарским острвима помаже да се разнесу дим, пара и токсични гасови који настају када лава, чија је температура више од 1.000 степени Целзијусових, дође у додир са водом океана од 22 степена.

Власти су и даље на опрезу јер је метеоролошка служба саопштила да би вјетар могао да промјени повољан правац током дана и донесе токсичне гасове према обали и даље у дубину острва.

Хлороводонична киселина и ситне честице вулканског стакла ослобађају се у ваздух и могу да изазову иритацију коже, очију и органа за дисање.

Лава се од 19. септембра слива низ падину попут ријеке и са литице се прелива у океан, али постоји бојазан да би њен ток могао да се промјени због неравног терена и прошири се на друге области, где би било уништено још кућа и пољопривредног земљишта.

До сада је уништено најмање 885 зграда, 30 километара путева и остала кључна инфраструктура. Вулкански пепео оштетио је или уништио плантаже банана, које су кључни извор прихода многих становника Ла Палме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 06:13