/ - FOTO YOUTUBE
11/01/2022 u 20:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пожар који гори од 1971. напокон би требао бити угашен

Прије три године предсједник јој је службено промијенио име у "Сјај Каракума"

Предсједник Туркменистана наредио је стручњацима да напокон пронађу начин како да након више од пола вијека угасе пожар у кратеру природног плина, познатијем и под именом "Врата пакла".

Предсједник Туркменистана, Гурбангули Бердимукамедов на државној је телевизији исказао бојазан за околиш и економију и надлежним институцијама наложио да коначно угасе пожар у плинском кратеру Дарваза у пустињи Каракум.

Бердимухамедов је још 2010. наредио стручњацима да пронађу начин за гашење пламена који гори још откако је 1971. совјетска операција бушења отишла у кривом смјеру, преноси Аваз.

Предсједник је нагласио да је кратер створен људском руком, да није природни феномен, те да лоше утиче на околину и здравље људи који живе у близини.

Кратер је настао 1971. када су власти Совјетског Савеза приликом бушења грешком набасали на шупљину испуњену великим количинама природног гаса која је узроковала урушавање земљишта под платформом за бушење.

Да би спријечили ширење плинова опасних за удисање као и за шире становништво, намјерно су запалили плин који излази. Кратер од тада гори, а сви пријашњи покушаји да се угаси били су неуспјешни.

Кратер који је настао као резултат ове незгоде, широк 70 и дубок 20 метара, данас је популарна туристичка атракција. Прије три године предсједник јој је службено промијенио име у "Сјај Каракума".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:31