/ ILUSTRACIJA SKRINšOT: YOUTUBE RADIO FREE EUROPE
11/08/2022 u 12:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pozvali talibane da poštuju ljudska prava

Istraživačica HRW-a za Avganistan Feršta Abasi rekla je da avganistanski narod živi “noćnu moru ljudskih prava” i da su žrtve talibanske okrutnosti i međunarodne apatije

Talibanske vlasti u Avganistanu nametnule su stroga ograničenja ljudskih i građanskih prava otkako su preuzeli kontrolu nad zemljom, i moraju promijeniti smjer kako bi se spriječila humanitarna katastrofa, tvrdi međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

Istraživačica HRW-a za Avganistan Feršta Abasi rekla je da avganistanski narod živi “noćnu moru ljudskih prava” i da su žrtve talibanske okrutnosti i međunarodne apatije.

"Budućnost Avganistana ostaće mračna, osim u slučaju da se strane vlade aktivnije ne potrude sa talibanskim vlastima", kazala je Abasi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju HRW-a navodi se da se talibanska ograničenja prava odnose na prava žena i djevojčica, pritisak na medije, proizvoljna pritvaranja i mučenja, kao i pogubljenja po kratkom postupku.

Talibani su se vratili na vlast u avgustu prošle godine nakon što se međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, povukla iz zemlje i prethodna vlada pala.

Međunarodna zajednica nije priznala njihovu vladu i ima ograničen angažman s njima.

Talibani su, otkako su preuzeli vlast, uprkos obećanjima, uglavnom sprečavali djevojčice da pohađaju srednje škole i zabranili su ženama da putuju bez muškog člana porodice u pratnji.

Ta zabrana putovanja natjerala je mnoge žene da odustanu od zaposlenja.

Iz HRW su istakli da su talibanska kršenja ljudskih prava izazvala široku osudu i ugrozila međunarodne napore da se riješi užasna humanitarna situacija u zemlji.

"Nakon godinu na vlasti, talibanski lideri trebalo bi da prepoznaju katastrofu koju su stvorili i promijene pravac prije nego što sve više Avganistanaca pretrpi posljedice i više života bude izgubljeno", rekla je Abbasi.

Izvještaj, koji je u srijedu objavila organizacija Save the Children, pokazuje da jedna četvrtina avganistanskih djevojčica pokazuje znakove depresije, a 97 odsto porodica se bori da obezbjedi hranu za djecu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) u maju je izrazio duboku zabrinutost zbog kršenja prava žena i djevojčica u Avganistanu.

U izjavi UN-a pozivaju se talibani da brzo preokrenu svoju politiku i pridržavaju se obaveza ponovnog otvaranja škola za sve učenice bez odgađanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:52