/ - NED PRAJS: FOTO: TWITTER
25/01/2022 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прајс: У случају инвазије Москва ће наићи на снажан одговор САД-а

На питање колико је реално покретање руских трупа према истоку Украјине, истакао је да само једна особа зна одговор на то питање, а то је руски предсједник Владимир Путин

Нед Прајс гласноговорник Стејт Департмента, одржао је конференцију за медије на којој је још једном поновио ставове Сједињених Америчких Држава и Стејт Департмента у вези с руско-украјинском кризом, преноси Avaz.ba.

Нагласио је како ће Москва наићи на снажан одговор САД-а у случају покретања инвазије.

Прајс се осврнуо на претходне дипломатске активности Стејт Департмента и америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Европи.

- Чули сте поруке не само од нас, већ и од НАТО-а, ОСЦЕ-а, Г7, Европске уније и Европског вијећа. Ако се било која руска снага помјери преко украјинске границе, то је обновљена инвазија. У том случају, Русија ће наићи на брз, оштар и уједињен одговор савезника и Сједињених Америчких Држава - поручио је Прајс.

Прошле седмице амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се са министром вањских послова Русије Сергејем Лавровом, а том приликом САД су обећале Русији доставити одговоре на сигурносне захтјеве које је Русија изнијела раније.

- Послаћемо Русији ове седмице наше писане одговоре на њихове сигурносне захтјеве. Прије него што то учинимо, координират ћемо наше активности са савезницима и партнерима с друге стране Атлантика. Све повратне информације наших савезника уградићемо у писане одговоре и када будемо спремни да то пошаљемо Русији, ми ћемо то и урадити. Вјерујем да ће то бити ове седмице - рекао је Прајс.

- Ми смо вољни да у причу с Русима укључимо дијалог и дипломатију. Постоје одређени елементи захтјева о којима се не може разговарати и тичу се НАТО-ове политике 'отворених врата'. Кључна ствар у дипломатским активностима с Русијом јесте подузети кораке који не би били уступци. Треба говорити о реципроцитету, што значи да би и Руси требали учинити нешто што би помогло у побољшању наше сигурности и позиције НАТО савеза - додао је он.

На питање колико је реално покретање руских трупа према истоку Украјине, портпарол Стејт Департмент је истакао да само једна особа зна одговор на то питање, а то је руски предсједник Владимир Путин.

За крај обраћања медијима, Прајс се осврнуо на евакуацију одређеног броја дипломата из Украјине. Прво су Сједињене Америчке Државе савјетовале своје грађане да не иду у Украјину, а од запосленицима Амбасаде САД у Кијеву су предложили повратак кући. Јучер је, по узору на САД, идентично поступила и Велика Британија.

- Ми немамо већи приоритет од сигурности Американаца широм свијета. Због тога, одлазак појединих службеника наше амбасаде из Украјине и њихових породица одражава управо нашу политику заштите држављана САД-а. 

Јасно смо ставили до знања Русима да ћемо увијек давати приоритет сигурности америчког народа. Међутим, наша одлука о повлачењу дијела упосленика не говори ништа о непоколебљивој и неумољивој подршци нашим украјинским савезницима - рекао је Прајс на прес-конференцији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:38