/ - FOTO: PRINTSCREEN
29/11/2022 u 14:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prebijanje novinara: Britansko ministarstvo pozvalo kineskog ambasadora

Britanski javni servis je naveo da su Lorensu "vezane lisice" dok je snimao za vrijeme protesta, a zatim ga je policija "tukla i šutirala"

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije pozvalo je kineskog ambasadora u Londonu Zeng Zeguanga u jeku diplomatskog spora izazvanog hapšenjem i navodnim premlaćivanjem novinara BBC-a u Šangaju, prenosi Avaz.ba.

Tokom protesta u Šangaju, snimatelj Edvard Lorens je priveden u nedjelju. On je zadržan nekoliko sati nakon čega je pušten na slobodu.

Britanski javni servis je naveo da su Lorensu "vezane lisice" dok je snimao za vrijeme protesta, a zatim ga je policija "tukla i šutirala".

- BBC je bio jasan da je jednog od njihovih novinara policija privela i pretukla kada je pokrivao proteste. Jasno smo stavili do znanja da je ovakvo ponašanje kineskih vlasti potpuno neprihvatljivo - rekao je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta (Commonwealtha).

BBC je saopštio da je veoma zabrinjavajuće što je jedan od njihovih novinara "napadnut na ovaj način dok je obavljao svoje dužnosti".

Vlada Velike Britanije u ponedjeljak je osudila ophođenje prema novinaru nazvavši ga "šokantnim i neprihvatljivim".

- Sloboda medija i sloboda da se protestuje moraju se poštovati. Nijedna zemlja nije izuzeće. Hapšenje novinara BBC-a Lavrencea u Kini je duboko uznemirujuće. Novinari moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao bez zastrašivanja - naveo je na Tvitteru britanski ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:32