Ilustracija / Shutterstock
14/04/2023 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednici Kine i Brazila pozvali svjetsku zajednicu: Riješiti ukrajinski konflikt dijalogom

Obje strane su saglasne da dijalog i pregovori predstavljaju jedini izlaz iz ukrajinske krize, a svi napori treba da doprinesu mirnom rješavanju konflikt, navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice predsjednika

Predsjednik Brazila Luis Injasijo Lula da Silva, koji boravi u posjeti Kini, i njegov kineski kolega Si Đinping saglasni su da su dijalog i pregovori jedini mogući izlaz iz ukrajinske krize i pozvali svjetsku zajednicu da odigra konstruktivnu ulogu u političkom rješavanju konflikta.

„Obje strane su saglasne da dijalog i pregovori predstavljaju jedini izlaz iz ukrajinske krize, a svi napori treba da doprinesu mirnom rješavanju konflikta. To je neophodno podržavati i ohrabrivati“, navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice predsjednika.

Kako prenose kineski mediji, lideri su razgovarali i o temama bilateralne saradnje te su istakli da Kina i Brazil treba da prodube saradnju u oblastima poljoprivrede, energetike i infrastrukture.

Na sastanku u Pekingu Si je naglasio da su odnosi Kine i Brazila diplomatski prioritet za Peking.

Inače, Lula je u sredu stigao u Šangaj u zvaničnu posetu Kini, a pre sastanka sa Sijem rekao je da dve zemlje imaju izvanredan odnos koji svakim danom postaje sve jači.

„Brazil i Kina moraju da rade zajedno kako naš odnos ne bi bio samo komercijalnog karaktera“, rekao je Lula.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:10