Ilustracija / - FOTO: PEXELS
03/12/2023 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik Fed-a: Prerano da se proglasi pobjeda nad inflacijom

Bilo bi preuranjeno zaključiti sa uvjerenjem da smo postigli dovoljno restriktivan stav, ili spekulisati o tome kada bi politika mogla da se ublaži, naveo je on

Predsjednik Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, odbacio je očekivanja tržišta za agresivno smanjenje kamatnih stopa, dodajući da je prerano da se proglasi pobjeda nad inflacijom.

Uprkos nizu pozitivnih pokazatelja u vezi sa cijenama u posljednje vrijeme, Powell je rekao da Savezni komitet za otvoreno tržište planira da održi politiku restriktivnom, sve dok kreatori politike ne budu uvjereni da se inflacija solidno vraća na dva odsto, prenosi Blic, javlja Mina.

- Bilo bi preuranjeno zaključiti sa uvjerenjem da smo postigli dovoljno restriktivan stav, ili spekulisati o tome kada bi politika mogla da se ublaži. Spremni smo da dodatno pooštrimo politiku, ako to bude prikladno, rekao je Powell u pripremljenim komentarima za publiku na koledžu Spelman u Atlanti.

Međutim, on je takođe primijetio da je politika dobro u restriktivnoj teritoriji i napomenuo da je ravnoteža rizika između previše ili premalo činjenja na inflaciji sada blizu uravnotežene.

- Inflacija je i dalje daleko iznad cilja, ali se kreće u pravom smjeru. Odluke donosimo sastanak po sastanak, na osnovu ukupnosti pristiglih podataka i njihovih implikacija na izglede za ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ravnotežu rizika, zaključio je Powell.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. februar 2024 02:50